Agenda

Gemaakt op donderdag 04 december 2014 Laatst bijgewerkt op donderdag 06 februari 2020 Geschreven door Administrator


Agenda Website ELH - 2

   

Nieuw!
In deze agenda staan niet alleen de openingen genoteerd van ons eigen Erfgoedlokaal, maar ook activiteiten en/of evenementen van onze sponsoren en andere historische verenigingen die onze activiteiten ondersteunen.


De gemeente Oss ligt op een unieke plek in het Brabantse landschap. Met de bossen en heidevelden in de Maashorst. En het fraaie landschap langs de Maas met polders, uiterwaarden, slingerende dijken en sfeervolle middeleeuwse stadjes en dorpsgezichten. Daarnaast tref je in de regio gastvrije winkels, gezellige terrassen, leuke musea en eigentijdse restaurants. Ben je op zoek naar natuur en rust? Combineer dan de natuur met de rijke historie van de dorpskernen. Laat je verrassen door een bezoek aan een van de vele Musea die de gemmeente rijk is. Laat je inspireren tijdens een van de vele evenementen. Snuif cultuur op en laat kinderen los zodat ze naar hartelust kunnen spelen.


Er is altijd wel een leuk uitje te vinden in het gebied in en rondom de gemeente Oss.Er is een nieuwe website in het leven geroepen waarop diverse instanties als bibliotheek Oss, de Maasmeanders en derden de handen ineen hebben geslagen en via één kanaal hun activiteiten presenteren. 'Je treft het in Oss' helpt potentiële bezoekers van ver om zo direct te kunnen zien wat Oss en haar omgeving te bieden heeft. Zo kan je snel zien welke evenementen er op de agenda staan.

 

Door op de onderstaande logo te klikken ziet u de activiteiten die plaatsvinden in de regio en kom je op de touristische site van Oss en omgeving..

   

 

Zijn er activiteiten binnen uw bedrijf en/of vereniging, laat het ons weten en wij zetten uw activiteit graag op onze agenda!

Traplift In het Erfgoedlokaal is een traplift aanwezig. Onze medewerkers helpen u graag om veilig onze tentoonstelling te bereiken.

Door in de onderstaande agenda-activiteiten met de linkermuisknop op informatieknop te klikken komt u direct op de website van de organisatie die een activiteit op de agenda heeft.

 

  

 

agenda7

 

Zondag 1 maart, 5 april

Vandaag is onze tentoonstelling 'Zichtbaar Verleden 1940-1950 ' voor de nog op één na laatste keer geopend van 11:00 - 15:00 uur. Laat u verrassen en bezoek het Erfgoedlokaal.

We vieren dit jaar dat Noord-Brabant 75 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetting. Voor het grootste deel van onze provincie kwam in de laatste maanden van 1944 echter al een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Ook in de regio Oss kwam de bevrijding rond de 19e september snel op gang.

Met een geheel nieuwe tentoonstelling in het kader van dit bevrijdingsjubileum, brengt ons Erfgoedlokaal in samenwerking met heemkundevereniging Berchs-Heem en Stadsarchief Oss: ‘Zichtbaar Verleden 1940-1950’. Deze tentoonstelling behandelt de periode van bezetting tot vrijheid. 

‘Zichtbaar Verleden’ neemt haar bezoekers mee naar een periode waarin met tastbare voorwerpen bepaalde tijdvakken uit 1940-1950 worden weergegeven. Zo wordt er aandacht besteed aan de mobilisatietijd, het verzet, de Jodenvervolging en spraakmakende oorlogsgebeurtenissen in de regio. Ook wordt er aandacht besteed aan de persoonlijke verzorging. Hoe gingen we om met de schaarste die er was en hoe creatief waren we in het vinden van oplossingen. Welke vervoers-middelen hadden we ter beschikking. Hoe gingen we om met onze vrije tijd. Hoe belangrijk waren fotografie en kunst. Waarin speelden dieren een rol op het strijdtoneel. Hoe werd de drukpers gehanteerd door zowel de bezetter, bevrijder als door het verzet. Zeker mag in het geheel de strijd in Nederlands Indië niet ontbreken. Met beeld en geluid wordt deze tentoonstelling meer diepgang gegeven zodat de bezoeker een duidelijk beeld krijgt van ‘bezetting tot vrijheid’.

Erfgoedlokaal Haren ons dorp nodigt u uit om de tentoonstelling ‘Zichtbaar Verleden’ in de komende wintermaanden te komen bekijken!

 

 agenda7

Zondag 15 maart 2020

Cor Swanenberg, Riny Boeijen en oud-Heeschenaar Henk Janssen zijn zondagmiddag 15 maart in CC De Pas in Heesch met hun programma ‘Hier meude laache’. Een gezellige, Brabantse voorstelling dat met zang en muziek omlijst wordt, worden allerlei kostelijke verhalen in dialect verteld.

De drie schrijvers en vertellers behoren tot de groten in het wereldje van de Brabantse dialectauteurs. De vele prijzen die zij bij schrijfwedstrijden wonnen, getuigen daarvan. Zo kregen zij alle drie al eens op het toonaangevende tweejaarlijkse dialectfestival in Lieshout de Brabantse Dialectpenning uitgereikt. Bovendien werd Cor Swanenberg voor zijn vele verdiensten voor het dialect door de Commissaris van de Koning onderscheiden met de prestigieuze Brabant Bokaal. In het programma ‘Hier meude laache’ vertellen zij beurtelings hun beste verhalen. Het zijn gezellige, ontroerende en vooral ook humoristische vertellingen. Tussen de verhalen door brengt Cor Swanenberg, bijgestaan door accordeonist Henk Verhagen en bassist Emile Böinck, vele liedjes uit zijn rijke Brabantse repertoire. Voor de liefhebbers van het Brabantse dialect valt er op 15 maart dus veel te genieten. 

De drie auteurs en vertellers treden belangeloos op. De opbrengst van de entree, die € 10,00 per persoon bedraagt, gaat in zijn geheel naar de Stichting Brabants, die met dit geld allerlei projecten op het gebied van de Brabantse taal ondersteunt. Toegangsbewijzen zijn te bestellen via de website CC van De Pas, De Misse 4, Heesch, www.de-pas.nl, alsook telefonisch bij de theaterkassa 0412-451634. 

 

Het programma met als titel Hier meude laache begint om 14.30 uur, eindigt circa 16.45 uur en wordt muzikaal omlijst door accordeonist Henk Verhagen en bassist Emile Böinck.

 

De entree bedraagt € 10 en kaarten zijn te bestellen via https://www.de-pas.nl/agenda/theater/item/983-theatervoorstelling-brabantse-verhalenmiddag-hier-meude-lache of telefonisch tussen 10 – 16 uur bij de theaterkassa 0412-451634.

De kaartverkoop gaat snel, dus wees er snel bij want op is op!

 

Houdoe wánne.

 agenda7

Zondag 8 november 2020

 

GEOSFEER - Mineralen & fossielen van ver weg & dichtbij

 

GeoSfeer, de jaarlijkse mineralenbeurs van Geo-Oss wordt dit jaar voor de 42e keer gehouden. Met ongeveer 1.100 bezoekers en zo'n 30 standhouders is GeoSfeer een van de grootste Geo-beurzen van Nederland. Geo-Oss richt zich met haar beurs niet alleen op liefhebbers & verzamelaars, maar ook op gezinnen en jeugd.

Het streven is daarbij om de kennis over Geologie, Fossielen en Mineralen toegankelijk te maken voor een breed publiek. 'Enthousiasme' is het sleutelwoord, en GeoSfeer wordt vaak genoemd als een van de levendigste en gezelligste mineralenbeurzen van Nederland.

Geosfeer 2020 vindt plaats in 'de Berchplaets', Sportstraat 3 te Berghem, Gemeente Oss. In deze prachtige grote en overzichtelijke ruimte wordt naast de Beurs ook een expositie ingericht. De titel dit jaar is:


Thema Expositie: 'Dino's'

 


Afbeeldingsresultaat voor dino's

Een expositie met een hoofdrol voor de meest tot de verbeelding sprekende diergroep die de aarde ooit beheerste. Daarbij veel voorbeelden van prachtige fossielen en mineralen die door onze eigen leven gevonden werden.

Er zijn weer diverse attracties voor de jeugd: een geodenkraker, goudpannen en gipsfossielel gieten en weer een boeiende en leerzame Geo Quiz, met voor alle kinderen een authentieke geologische prijs. Elk uur is er een verloting van prijzen die door de standhouders ter beschikking gesteld zijn. De centraal gelegen Horeca-ruimte geeft de bezoekers de gelegenheid om even uit te blazen. En… erzijn deskundigen die door bezoekers meegebrachte fossielen kunnen determineren.

Kortom: GeoSfeer is geen gewone mineralenbeurs. Door de vele interessante attracties is het een evenement: een dagje uit voor iedereen die geïnteresseerd is in stenen en fossielen.  En… wie is dat nou niet?

Ga voor meer informatie over Geo-Oss naar de website www.geo-oss.nl, like de Facebookpagina of stuur een e-mail naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Informatie

Dorpshuis De Berchplaets

Sportstraat 3

5351 BZ Berghem

 

Van 10:00 tot 17:00 uur

Toegangsprijs:

- Volwassenen € 3,50

- Kinderen tot 12 jaar € 1,50

- Donateurs gratis

 

Copyright (c) - Erfgoedlokaal Haren Ons Dorp 2012 / Disclaimer