Algemeen

Gemaakt op vrijdag 05 december 2014 Laatst bijgewerkt op maandag 04 september 2017 Geschreven door Administrator


Stichting Erfgoedlokaal Haren ons dorp (- ELH -)

Geopend elke éérste zondag van de maand van 11:00 uur tot 15:00 uur

  Voor meer informatie over het Erfgoedlokaal en/of adresgegevens klik op het info - mannetje 

Via deze website kunnen vrienden en andere geïnteresseerden van - ELH - nader geïnformeerd worden over de activiteiten van het Erfgoedlokaal van Haren. Via een uitrolmenu aan de linkerkant van de homepagina kunt u verschillende afdelingen bezoeken binnen deze website. Hopelijk vindt u de informatie die u zoekt. Mocht u vragen hebben of u wilt reageren op onze activiteiten, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . We zullen u dan zo spoedig mogelijk een antwoord geven op uw vraag!

Wie het Erfgoedlokaal wel eens bezocht heeft, kan op diverse schermen genieten van 'Beeld en geluid'. Deze beelden kunnen wij onze bezoekers onder licentie presenteren namens diverse filmproducenten in Nederland. Via officiele en erkende weg kunnen wij bezoekers zonder problemen laten genieten van films en documentaires die onze thema's in de tentoonstellingen ondersteunen. Door op het logo van filmservice te klikken met de rechtermuisknop, komt u direct op de website van filmservice.

 


 

 

Boeren, Burgers en Buitenlui!

Laatste mogelijkheid on deze tentoonstelling te bezoeken: zondag 1 oktober a.s. !!!!


Erfgoedlokaal Haren ons dorp presenteert op zondag 1 oktober a.s. voor het laatst de tentoonstelling: ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’. In de tijd dat de telefoon en krant nog niet voorhanden waren, trok van oudsher de roep van de stadsomroeper de aandacht van het publiek als hij nieuws te melden had. 'Boeren, Burgers en Buitenlui'. Met deze drie begrippen was in feite iedereen in zijn directe omgeving genoemd en was de aandacht getrokken. Zo ook wil het Erfgoedlokaal met deze kreet tot en met zondag 1 oktober  elke eerste zondag van de maand van 11:00 - 15:00 uur de aandacht vestigen op haar nieuwe tentoonstelling.

Gescheiden werelden

De uitdrukking ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’ verwijst ook naar een tijd, dat stad en platteland nog strikt gescheiden werelden waren. Vreemdelingen konden zich slechts toegang tot de stad verwerven via streng gecontroleerde stadspoorten. In het Maasland waren onder andere Oss, Ravenstein en Megen eeuwenlang de plek waar boeren, burgers en buitenlui juist samen kwamen voor handel, geloof, vertier, veiligheid en andere zaken. Stad en platteland waren elkaars tegenpolen, maar ook van elkaar afhankelijk. Dat veranderde in de 19e eeuw snel. Stadswallen verloren hun functie, steden breidden zich steeds meer uit over het omringende platteland, boeren werden burgers en steeds meer burgers werden buitenlui. Een bekend regionaal voorbeeld van boeren werden burgers, is het te werk stellen van boeren in de vleesverwerkende industrie in Oss tijdens de jaren vijftig van de vorige eeuw.

In deze tentoonstelling wordt vooral de nadruk gelegd op de bewoners van het platteland, de boeren. We zien hoe zij woonden en samenwerkten met de burgerij en buitenlui. In 'mens en dier' laten we zien hoe boeren, burgers en buitenlui samen leefden met hun (huis)dieren en wat daarvan de invloed was op het dagelijkse leven. Bijzonder is de collectie van Chris van Hout, die de verschillende mogelijkheden laat zien van verzorging en behuizing van vogels. Ook komen aan bod: verschillende vogel vangtechnieken, de imkerij en de jacht. In een diorama wordt het voorkomen van 'Boer, Burger en Buitenlui' groots in beeld gebracht. Ook komt de agrarische miniatuurwereld van Theo van Hout weer aan bod in een aantal nieuwe 'kijkkasten' aangevuld met in miniatuur weergegeven boerenwagens en handkarren van Ad van de Pas. In de documentaire ‘van Blok tot Klomp’ laat Martien van Gasteren zien, hoe hij zeventig jaar lang op ambachtelijke wijze schoeisel heeft gemaakt voor zowel de boeren, burgers als buitenlui.

 

 Screenshot 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rondleiding tentoonstelling

Voor het eerst bieden we via onze website de rondleiding van deze tentoonstelling te koop aan. Een rondleiding uitermate geschikt voor diegene die niet in de gelegenheid zijn de tentoonstelling te bezoeken. Met deze rondleiding loopt u met de nodige foto's aan de hand door de tentoonstelling en wordt elke vitrine of diorama uitvoerig beschreven. Aandacht wordt besteed aan: de slacht, het wecken, de Keulse pot, het broodbeleg, kunst der dieren, oude wagens, de veehouderij, Kijkkasten, castratie inrichting, registreren en vangen van vogels, de Vlaamse schuur, Het bijenvolk, Boer - Burger en Buitenlui, de Jacht, dier in beeld, vogelhouderij, serviesgoed, luxe serviesgoed, klok aan de wand en tot slot het maken van klompen op ambachtelijke manier.

De rondleiding (52 pagina's - A4) is te bestellen voor € 6,95 + € 3,50 voor verzendkosten (binnen Nederland). Voor informatie en/of bestellen kunt u een e-mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.