Boeken

Gemaakt op dinsdag 28 februari 2012 Laatst bijgewerkt op maandag 26 augustus 2019 Geschreven door Administrator

Door de jaren heen heeft Erfgoedlokaal Haren ons dorp, binnen haar collectie, een groot aantal boeken verkregen met een geschiedkundige achtergrond. Ook de privé collectie van Sjaak Arts is deels ter beschikking. 
Deze boeken worden intern gebruikt voor de ondersteuning van historisch onderzoek.
Bepaalde uitgaven worden ook ter hand genomen en of gepresenteerd bij onze tentoonstellingen.boeken
Het betreft hier een collectie van niet alleen boeken, maar ook tijdschriften en andere publicaties van heemkundige aard.

Uitgaven in de bibliotheek zijn deels toegankelijk tijdens bezoek aan ons Erfgoedlokaal. Andere zijn van een dusdanige zeldzame aard, dat ze niet voor publiek toegankelijk zijn.
De wetenschap, dat deze uitgave(n) binnen het archief van het Erfgoedlokaal aanwezig zijn en bewaard blijven voor de toekomst, is voor velen een genoegdoening.
Daarnaast willen we duidelijk stellen dat er geen boeken en/of publicaties worden uitgeleend, bijzondere uitzondering daargelaten. Het komt wel voor dat we uitgaven in de verkoop aanbieden van collega Heemkunde-verenigingen en/of andere uitgevers.

Diverse uitgeverijen werken mee om onze bibliotheek actueel te houden.

Opmerking:

  • Boeken aangegeven met een (*) zijn privé eigendom en slecht toegankelijk onder toezicht of op afspraak. Ook kan het zijn dat het boek momenteel niet op het Erfgoedlokaal aanwezig is.

Lijst van publicaties binnen het Erfgoedlokaal met hun toegankelijkheid.

 

 Nieuw in de collectie een prachtig naslagwerk van de hand van Kitty Jansen-Rompen en Frans Pluijmaekers.

Uitgeverij TIC - Maastricht heeft de druk voor haar rekening genomen.

 

ISBN: 978-94-93048-10-2 / Prijs: 24,90

 

Hemelse Helpers, een boek over engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg

Prentenverzamelaar Frans Pluijmaekers heeft een nieuw boek samengesteld uit zijn collectie engelenprentjes. Cultureel antropologe Kitty Jansen-Rompen, conservator aan het museum De Domijnen in Sittard, assisteerde bij het maken van de keuze maakte en schreef een verhandeling over de betekenis van die prentjes voor de Limburger .

Engelen zijn van alle tijden. Ze zijn zelfs niet gebonden aan de christelijke cultuur, ook in andere geloven spelen engelen een grote rol. Maar in onze Limburgse contreien heeft het geloof aan engelen bijgedragen aan een bijzondere prentencultuur, waarbij geen enkel stadium in een mensenleven werd overgeslagen. Of het nou de communie was, een trouwfeest of een begrafenis, overal werden prenten én engelen bij betrokken.

Frans Pluijmaekers uit Klimmen heeft er een verzameling van vele duizenden aan overgehouden. Hij gaf eerder al boeken uit die een ruime keuze uit zijn 700.000 stuks tellenden prentenverzameling lieten zien en die hij zo voor het nageslacht bewaarde. Maar deze engelenverzameling heeft hij tot het laatst bewaard. Kitty Jansen-Rompen was bereid er een verhandeling over te schrijven, die ook nog eens sterk persoonlijk is gekleurd, waardoor we een bijzondere kijk op het rijke Roomse leven in Limburg krijgen voorgeschoteld.

Mocht u meer willen weten over het boek en/of verzamelaar Frans Pluijmaekers, en/of auteur Kitty Jansen-Rompen, neem dan contact op met Uitgeverij TIC 043-3262414 of kijk op de website van de uitgever. U kunt het boek bestellen via de webshop van de uitgever.

 

 

Andere boeken van Frans Pluijmaekers zijn:

 

Prentjes uit het rijke Rooms Katholieke cultuur - tastbare tekens van heilbrengende symbolen en rituelen, in het bijzonder de sacramenten

 
Tastbare tekens van heilbrengende symbolen en rituelen, in het bijzonder de sacramenten.
Frans Pluijmaekers, Susan Verspaandonk en Victor Spauwen
210 x 270 mm, 256 pag., full-color, hard-cover
december 2011 - ISBN
978-90-818007-0-9

Dit boek is via het Erfgoedlokaal te bestellen voor € 28,95 excl. verzendkosten á €10,00. Deze oplage is nog beperkt aanwezig.

voor vragen en/of bestelling stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Prentjes uit de rijke Rooms Katholieke cultuur

 

Beeldverslag van het Rooms-Katholiek erfgoed - historie in vogelvlucht, symbolieken, kerkelijke leer en catechese, gebeden en mystiek

In het najaar van 2015 verschijnt: Beeldverslag van het Rooms Katholieke erfgoed  door Frans Pluijmaekers en Marius Coolen

Is er iemand die beter in staat is een schitterend beeldverslag te geven van het katholieke erfgoed dan Frans Pluijmaekers? 

De enorme verzameling van gedachtenisprentjes en ander prachtig beeldmateriaal verzameld door Frans Pluijmaekers is zo indrukwekkend dat hij besloten heeft een derde boek over dit onderwerp samen te stellen. 

In 2004 maakte hij samen met Victor Spauwen het zeer goed ontvangen boek “Gedachtenisprentjes”, dat geschiedenis, vormgeving en functies geeft van het gedachtenisprentje (ook wel bidprentje), een prentje gemaakt bij het over­lijden. 

Het succes van dit mooie boek heeft Frans Pluijmaekers geïnspireerd tot het in 2011 samen met Victor Spauwen en Susan Verspaandonk gemaakte boek “Prentjes uit de rijke Rooms Katholieke cultuur”. 

In dit boek vormen de sacramenten de leidraad; doopsel, vormsel, biecht, eucharistie, huwelijk, priesterschap en laatste sacramenten zijn de hoofdstuk­ken waarin de rituelen en “heilsmiddelen” prachtig verbeeld worden. 

De vele lovende reacties, gecombineerd met de wil om zijn enorme verzameling beeldmateriaal en kennis door te geven, hebben Frans Pluijmaekers opnieuw bewogen een boek samen te stellen getiteld “Beeldverslag van het Rooms Katholieke erfgoed”. 

Frans werkt hiervoor samen met Marius Coolen, eveneens een groot kenner van het katholieke erfgoed. Samen hebben zij bedacht om er ditmaal een echt kijkboek van te maken, een boek waar voor velen het nostalgische gevoel van vroeger boven zal komen. 

In een prachtig vormgegeven boek van maar liefst 400 pagina’s worden zo’n 2.200 prentjes vanaf eind 18de eeuw tot heden gepresenteerd.

 

 

Aan bod komen o.a. huiszegens, beloningsprentjes, de diversiteit van Maria prentjes, bedevaartplaatsen en iconen uit diverse landen, steeds voorzien van een korte inleiding met daarbij verwijzingen naar andere gespecialiseerde boeken en interessante websites. 

De hoofdstukken worden gemarkeerd door bijzondere symbolen van de Heerlense kunstenaar Sjef Biessen. Hoe zou u de vraag beantwoorden of er iemand beter in staat is zo’n mooi “kijkboek” te maken van het katholieke erfgoed dan Frans Pluijmaekers? 

Oordeel zelf en bestel dit prachtige nieuwe boek dat eind november 2015 verschijnt, of doe het met het oog op de feestdagen cadeau aan een dierbare.

 

Dit boek is te koop voor € 48,95 excl. verzendkosten via Drukkerij Donath B.V. / Uitgeverij C.K.Z. - Zeist  |  www.donath.nl

       Let op de oplage is zeer beperkt en de verkoop loopt héél hard . . . op=op!

 

Eindelijk is het dan zover! 

Nadat in december 2014 deel 1 is uitgekomen van de boekenreeks ‘De geschiedenis van Oss’ is het boek ‘De geschiedenis van Oss en zijn industrie in beeld’ met groot succes ontvangen. De éérste oplage is inmiddels totaal uitverkocht! Helaas voor diegene die pas later de kracht heeft weten te ontdekken van deze bijzondere geschiedschrijving van Oss en haar directe omgeving.

Deze serie bestaat uit zeven afzonderlijke delen, te weten:

  •  Deel 1 - Oss en zijn industrie in beeld (reeds uitverkocht)

Een boek waarin wordt ingegaan op de geschiedenis van Oss in het algemeen en het ontstaan van de industrie.
In het grootste deel van deze twee hoofdstukken zal de geschiedenis worden belicht d.m.v. foto's van toen en heden.
Tevens zullen 17 bedrijven hun eigen geschiedenis en hun plaats binnen de Osse economie beschrijven
Daarnaast gaan wij samen met de gemeente in op de betekenis van de huidige industrie (economie) voor Oss en wat
zij in de toekomst voor Oss gaat betekenen.

  •  Deel 2 - Oss en zijn monumenten (2 boeken)

Twee boeken met weergegeven alle monumenten van de gemeente Oss. Rijksmonumenten met foto en omschrijving, de gemeentelijke monumenten met foto. In het eerste deel zijn opgenomen: Ravenstein, Koolwijk, Herpen, Haren, Macharen, Teefelen, Oijen, lithoijen, Lith, Maren-Kessel, Demen, Dieden, Deursen, Dennenburg, Berghem, Neerlangel, Overlangel en Neerloon. In het tweede deel zijn opgenomen: Oss, Megen en Geffen.

  • Deel 3 - Oss en zijn kernen
  • Deel 4 - Oss en zijn natuur
  • Deel 5 - Oss en zijn cultuur
  • Deel 6 - Oss en zijn inwoners
  • Deel 7 - Oss en zijn sport

 

Deel 2 in aantocht

Het is bijna zover, het tweede deel komt uit ‘De monumenten van Oss en zijn kernen’. Dit deel is vanwege het grote aantal monumenten in de regio in twee boeken onderverdeeld. Het eerste boek komt uit in de tweede helft van november en het tweede boek komt uit eind mei 2016.

Intekenen 
U kunt vanaf nu intekenen op dit prachtige gebonden boek (1e deel) bij Erfgoedlokaal Haren ons dorp en bij diverse boekhandels in de regio, waaronder Boekhandel Derijks, Primera, winkelcentrum Ussen, Bruna in winkelcentrum de Ruwwert, VVV Oss en diverse andere locaties in de kernen van Oss. De levering van het boek is half november, leuk voor Sinterklaas en/of kerstcadeau. De prijs van het boek is € 37,50

Oss en zijn industrie in beeld (deel 1) in herdruk

Voor diegene die deel 1 nog niet hebben bestaat hier een unieke kans om de verzameling alsnog compleet te krijgen. U kunt op voornoemde locaties ook inschrijven voor het reeds verschenen boek ‘Oss en zijn industrie in beeld’.

 

 

Boeken

 

100 Jaar Haren in Beeld

Auteur: Heemkundekring Megen, Haren en Macharen
Uitgave: Heemkundekring Megen, Haren en Macharen
ISBN nummer: 90 802836-5-7.

Toegankelijkheid: dit boek is "Toegankelijk" binnen het Erfgoedlokaal.

Te koop: dit boek is binnen het Erfgoedlokaal verkrijgbaar voor € 16,00 en/of in opdracht te bestellen.

Historisch overzicht van de geschiedenis van het Brabantse dorp Haren in de Gemeente Oss.
Dit fotoboek op A5 formaat bevat 150 zwart-wit foto’s

 

100 Jaar Huizen op de Keien

Auteur: Heemkundekring Megen, Haren en Macharen
Uitgave: Heemkundekring Megen, Haren en Macharen
ISBN nummer: 90 802836-3-0

Toegankelijkheid: dit boek is "Toegankelijk" binnen het Erfgoedlokaal.

Te koop: dit boek is binnen het Erfgoedlokaal verkrijgbaar voor € 16,00 en/of in opdracht te bestellen.

Historisch overzicht van de geschiedenis van het Brabantse stadje Megen in de Gemeente Oss.
Dit fotoboek op A5 formaat bevat 150 zwart-wit foto’s –

 

100 Jaar Macharen in beeld

Auteur: Heemkundekring Megen, Haren en Macharen
Uitgave: Heemkundekring Megen, Haren en Macharen
ISBN nummer: 90 802836-4-9

Toegankelijkheid: dit boek is "Toegankelijk" binnen het Erfgoedlokaal.

Te koop: dit boek is binnen het Erfgoedlokaal verkrijgbaar voor € 16,00 en/of in opdracht te bestellen.

Historisch overzicht van de geschiedenis van het Brabantse dorp Macharen in de Gemeente Oss. Dit fotoboek op A5 formaat bevat 150 zwart-wit foto’s.

 

 

A

ANWB Monumentenboek Nederland

Auteur: Cor van Eldik, Michel Bakker & Meindert Stokroos
Uitgave: ANWB
Beschikbaarheid: wel toegankelijk
Toegevoegd aan collectie: 14-1-2015


Dit boek vertelt over monumenten uit de 19e & 20e eeuw. Nederland is rijk aan monumenten: groot en klein. Er is een groeiende belangstelling voor monumenten en monumentenzorg in ons land. En dat is niet zo gek. Monumenten geven een stad, een dorp of een landschap een typisch eigen sfeer en schoonheid. Ze zijn de tastbare herinneringen aan ons verleden. De drie auteurs nemen u aan de hand van goed gekozen voorbeelden mee door monumentaal NederlND

 

D

De Bevrijding in beeld  Van Neerpelt tot Wesel, 1944-1945

Auteur: Joost Rosendaal
Uitgave: Uitgeverij Vantilt / Fragma

Dit boek vertelt over Market Garden, een van de grootste militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden zouden in Duitsland snel de Rijn oversteken en nog vóór de kerst de nazi's verslaan. De grondtroepen begonnen hun opmars in het Belgische Neerpelt en luchtlandingstroepen moesten het vervolg van de route door Zuidoost-Nederland veilig stellen. Ondanks een volhardende strijd rond Arnhem stokte de opmars bij Nijmegen. In de volgende maanden werden nieuwe plannen gesmeed en een Brits-Canadees leger viel in februari 1945 vanuit het Rijk van Nijmegen Duitsland binnen. Pas op 24 maart staken de geallieerden de Rijn over, nu bij Wesel.

De bevrijding in beeld verbindt voor het eerst de talloze verhalen over de bevrijding van Zuidoost-Nederland én het Rijnland tot één samenhangende geschiedenis. Een halfjaar lang waren Noord-Brabant, Gelderland en delen van Limburg het toneel van omvangrijke militaire operaties en boden deze provincies onderdak aan meer dan een miljoen soldaten. Naast het militaire verhaal belicht Joost Rosendaal ook welke gevolgen de oorlog had voor de inwoners van dit gebied. Zijn verhaal verrijkt hij met sprekende foto's van hoge kwaliteit.

 

Dit zijn Wij  De belangrijkste 100 tradities van Nederland

Auteur: Ineke Strouken
Uitgave: Uitgeverij Pharos
ISBN nummer: 978-90-79399-19-2
Beschikbaarheid: wel toegankelijk
Toegevoegd aan collectie: 18-1-2015


Dit boek vertelt over de 100 tradities en immaterieel erfgoed die Nederland rijk is. Niet klompen en tulpen zijn bepalend voor de Nederlandse identiteit anno 2010, maar Sinterklaas en Koninginnedag. Het is één van de opvallende uitkomsten van een grootscheepse enquête die door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur werd gehouden over de beleving van onze tradities. Tradities vormen de culturele bagage die iedereen van huis meekrijgt. Deze top 100 heeft als leidraad gediend bij het onlangs verschenen standaardwerk "Dit zijn wij" waarin alle tradities uit de top 100 uitvoerig worden beschreven. 

 

G

Gouden Jaren (*)

Auteur: Annegreet van Bergen
Uitgave: Uitgeverij Atlas contact - Amsterdam
Beschikbaarheid: wel toegankelijk

 

Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider?


H

Het dorp Haren in historisch perspectief (*)                                              

Auteur: Willy Arts
Uitgave: uitverkocht en komt niet in herdruk.
Beschikbaarheid: niet toegankelijk

Momenteel wordt gewerkt aan het digitaliseren van het boek, maar de datum van gereedheid is nog niet bekend. De digitale versie zal uiteindelijk alleen in het Erfgoedlokaal ter inzage gegeven worden.

 

L

Luste gullie Koffie       (*)                                                                                    

Auteur: Ben Janssen
Uitgave: Uitgeverij De Lijster – ISBN 90 6486 002 5
Beschikbaarheid: niet toegankelijk

Dit boek verteld over de volksgebruiken bij overlijden en begrafenis in Kempen, Meijerij en Peel

 

Lith in oude ansichten – deel 2 (*)                                                                 

Auteur: Drs. G.H.J. Ulijn
Uitgave: Europese Bibliotheek - Zaltbommel
Beschikbaarheid: niet toegankelijk

Toegankelijkheid: dit boek is "Niet Toegankelijk " binnen het Erfgoedlokaal. Dit boek laat afbeeldingen zien van: Lith, Maren, Kessel, Lithoijenen en Alem.

 

M

Maren en Oijen in oude ansichten (*)                                                           

Auteur: Drs. G.H.J. Ulijn
Uitgave: Europese Bibliotheek - Zaltbommel
Beschikbaarheid: niet toegankelijk

Dit boek laat afbeeldingen zien van: Maren, Kessel, Lithoijen, Scheurheuvel, Teeffelen,
Driehuizen en Oijen

 

Museum voor Nostalgie en Techniek 

Auteur: Jacques Haumann
Uitgave: museum voor nostalgie en techniek te Langenboom

Dit boek bevat een globaal overzicht van de inventaris van het museum van Wim van Schaijik te Langenboom. Een unieke collectie van antieke gereedschappen, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen, tractoren en stationaire motoren.
zie ook: www.schayik.nl
 

 

N

Natuur & Landschap                                                   

Auteur: Jan van Berkel, Tonie van Berkel, Ryanne van der Heijden, Emiel de Kleijn, Pierre de Kleijn en Bert van der Linden
Uitgave: Stichting 'Herpen in Woord en Beeld'
Toegankelijkheid: wel toegankelijk

Dit boek is uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de Stichting 'Herpen in Woord en Beeld' op 22 november 2014. Hiermee ging de lang gekoesterde wens van de stichting in vervulling om niet alleen de mensen uit Herpen en omgeving in beeld te brengen, maar ook de natuur en het landschap waarin ze leven en wonen. Een prachtig en kleurrijk boek waarin de vier jaargetijden uitvoering door het oog van de twee fotografen, Ton van Dreumel en Ronny Timmermans is weergegeven.

 

V 

Vier Eeuwen Wateroverlast langs de Maas

Auteur: Bram Steketee & Hans Willems
Uitgave: Uitgeverij Matrijs - Utrecht / 2013
ISBN: 978 90 5345 436 7

Toegankelijkheid: dit boek in toegankelijk binnen het Erfgoedlokaal

Dit boek vertelt over het waterbeheer van de Maaspolders en de stad 's - Hertogenbosch

 

Dorpsbladen en andere periodieke uitgaven

D’n Haorense Trog / mei 2012 - 26e jaargang nr. 9                                                    Toegankelijk

 

 

Nieuwsbrieven

Federatie nieuwsbrief Monumentenfederatie Noord Brabant                                     Toegankelijk

Jaargang 5 - nr. 1 - voorjaar 2012

In de toekomst zal deze lijst verder uitgebreid worden.

 

Tijdschriften

Nieuwsbrief Landschapsbeheer Oss                                                                          Toegankelijk
maart 2015/ jaargang16 - nummer 61
 

 

 

Sinds 2015 zijn speciaal voor scholieren voor het basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs een aantal tijdschriften in het Erfgoedlokaal aanwezig, beschikbaar gesteld door de onderstaande uitgeverijen.

Door met de linkermuisknop op het betreffende logo te klikken komt u automatisch op de website van betreffende uitgeverij.

 

 logo historia

 

 

 

 know how1 logo

 

 

 

 

 

 

 

Copyright (c) - Erfgoedlokaal Haren Ons Dorp 2012 / Disclaimer