DVD's

Gemaakt op dinsdag 28 februari 2012 Laatst bijgewerkt op maandag 06 november 2017 Geschreven door Administrator

Door de komst en bereikbaarheid van de 8 mm film in de jaren vijftig en zestig voor het gewone publiek, is door menigeen een filmpje geschoten met de eigen camera.Televisietoestel
Door de snelle ontwikkeling in “Multi-medialand” met de videocamera en de mobiele telefonie wordt heden ten dage op een dusdanige snelle manier in hoge kwaliteit gefilmd en gefotografeerd dat de oude 8 mm film of weggegooid wordt of in een doos op zolder verdwijnt.

8 mm cameraZo nu en dan wordt bij het Erfgoedlokaal voor ons archief zo’n filmpje afgegeven. Wij proberen deze via oude apparatuur weer toonbaar te krijgen en op DVD vast te leggen.
Filmbeelden over een voetbalwedstrijd, spelende kinderen op straat of genomen tijdens een festiviteit, zijn zeer waardevol te noemen.
Als het algemene beelden zijn die iets vertellen over Haren en omgeving, dan is het zeker de moeite waard om ze tijdens tentoonstellingen te presenteren.

Helaas is er, voor zover ons bekend, heel weinig gefilmd over Haren en directe omgeving.

Tussen 1950-1970 heeft filmmaker Johan Adolfs, dorpen in Brabant gefilmd. Hij had een voorkeur om de dorpsbewoners in beeld te brengen in hun dagelijkse leven, boodschappen doend, lopend, fietsend, druk met het huishouden. Zo is er in 1967 ook in Haren gefilmd.
Gelukkig is de film van Haren bewaard gebleven, geconditioneerd, gerestaureerd en op DVD gezet, dankzij de Heemkundekring Megen, Haren en Macharen.
Zo nu en dan wordt deze getoond tijdens tentoonstellingen.

Binnen het Erfgoedlokaal tonen wij met regelmaat films die beelden vertonen uit filmarchieven door het Beeld en geluidhele land heen. Zowel uit professionele archieven (Polygoon en Beeld en geluid te Hilversum) als uit privé collecties.

Erfgoedlokaal “Haren ons Dorp” heeft middels een overeenkomst toestemming verkregen van de uitgevers, de films tijdens tentoonstellingen en/of voor onderwijsdoeleinden te tonen, onder voorwaarde dat de inhoud op geen enkele wijze wordt gekopieerd en/of doorgegeven op welke manier dan ook voor verdere (commerciële) vertoning aan derden.

 

Naast koop DVD's zijn er films aanwezig die gemaakt zijn door particulieren, zoals wandelroutes en dergelijke. Deze films, die allen een heemkundige achtergrond dienen te hebben, worden te koop aangeboden bij het Erfgoedlokaal bij bijzondere gelegenheden.


Onze filmbibliotheek is tot stand gekomen met medewerking van uitgeverijen als:

                            

 • Heemkundekring Megen, Haren en Macharen
 • . . .filmrol

Binnen het Erfgoedlokaal wordt gebruik gemaakt van de volgende films, die gepresenteerd worden aan onze bezoekers tijdens tentoonstellingen en gebruikt worden voor onderwijsdoeleinden.

De lijst zal in de toekomst verder gecompleteerd worden.

Filmarchief Erfgoedlokaal Haren

 • Boer Peer - 2017
 • De IJzeren eeuw 1800-1900 gepresenteerd door Hans Goedkoop
 • Gelderland in de Tweede Wereldoorlog
 • Haren in Beeld - 1967 / Adolf Film - 8 mm film gedigitaliseerd
 • Noord Brabant in de jaren '50
 • Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog
 • . . .

 

Het filmarchief van Erfgoed Haren is mede mogelijk gemaakt door de volgende uitgeverijen en filmproductiemaatschappijen:

 • Just Entertainment - Hilversum
 • van Osch Films
 • . . .

 

Door met de linkerrmuisknop op het logo te klikken van de betreffende uitgeverij of producent, komt u direct op de betreffende website voor verdere informatie.

 

 

 

Wegener Dagbladen

 

 

 

 Beeld en geluid

 

 

 

 Brabants Dagblad 2

 

 

 

Van al het beelmateriaal wat in het Erfgoedlokaal voorhanden is mag op geen enkele wijze een copie gemaakt worden en/of uitgeleend worden. Ook mag het voorhanden zijnde beeldmateriaal niet aangeboden worden voor verkoop aan derden. Voornoemd beeldmateriaal mag enkel en alleen aangewend worden voor het tonen tijdens tentoonstellingen en ecucatieve doeleinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright (c) - Erfgoedlokaal Haren Ons Dorp 2012 / Disclaimer