Bidprentjes

Gemaakt op dinsdag 28 februari 2012 Laatst bijgewerkt op dinsdag 05 juni 2012 Geschreven door Administrator

 

Op zoek naar je voorouders

Binnen het Erfgoedlokaal houden we ons bezig met Heemkunde waarin we alle kanten van het leven belichten. We kijken naar het verleden, heden en de toekomst.
In onze heem (de heem – heim – heimat, ofwel ons thuis) vinden we uiteindelijk onze identiteit terug.
Prentjes

Bidprentjes 6Steeds meer mensen willen weten wat hun afkomst is en gaan daarom op zoek naar hun voorouders.
Deze informatie komt veelal uit familie-fotoalbums, kerk- en gemeentearchieven en zelfs uit privécollecties van derden.

Het komt wel eens voor dat er gesproken wordt over een persoon die ons al lang geleden ontvallen is. Er wordt dan druk gespeculeerd over hoe oud iemand is geworden, al- of niet gehuwd, zo ja, met wie dan wel? Wanneer en waar is de persoon geboren, waar hebben ze gewoond en wat voor werk heeft hij/zij gedaan?


Op bezoek bij Oma
We gaan denken en rekenen, maar komen er vaak niet uit. Een bezoekje aan oma doet wonderen. Stel de vraag en meestal loopt oma naar een grote kast om daar een kartonnen doos te halen. Vaak krijgt een schoenendoos een tweede bestemming in het leven, namelijk als opbergdoos van het leven!

Bidprentjes 4Deksel eraf en een schat aan historische informatie komt op tafel. Bidprentjes, (kranten)knipseltjes, hier en daar een fotootje en zelfs een scapuliertje! Bij alles heeft ze een herinnering of verhaal.
Oma gooide nooit iets zomaar weg en van alle begrafenissen die ze samen met Opa bezocht heeft ze de bidprentjes bewaard.

Prentjes tellen!
Zo kon je snel achterhalen hoeveel begrafenissen er in totaal bezocht werden in een mensenleven zoals dat van je grootouders. Doorgaans zijn dat er veel, want in een dorp ging men meestal naar elke begrafenis.
Vaak zijn het er nog veel meer. Tegenwoordig wordt niet elke begrafenis in kerkelijke kring gevoerd. Steeds meer begrafenissen vinden plaats bij crematiecentra en daar worden niet altijd bidprentjes uitgedeeld.

GedachtenisprentjeBidprentjes 3
Een gedachtenisprentje, ook wel bidprentje genoemd, is een klein prentje dat binnen de Katholieke Kerk als herinnering aan bepaalde gebeurtenissen zoals doopsel, eerste communie, vormsel, huwelijk, priesterschap en in het bijzonder bij een overlijden wordt uitgegeven.

Behalve de religieuze afbeelding, staat op voor- of achterzijde meestal ook een gebed. Indien het wordt uitgegeven naar aanleiding van een overlijden worden de naam, titel, geboorte- en sterfdag van de overledene vermeld.

Het gebruik van een bidprentje komt bijna uitsluitend voor onder katholieken.
De bidprentjes worden tijdens de uitvaart aan de aanwezigen uitgedeeld. Daar waar vroeger op dit soort bidprentjes meestal een heilige werd afgebeeld in zwart-wit maar vaak ook in kleur, wordt nu ook vaak een kruis of een foto de overledene zelf afgebeeld.

Een veelvoorkomend formaat voor bidprentjes is het A7-formaat, een formaat dat hiervoor zeer lang de standaard was. De oudste bidprentjes hebben enkel een voor- en achterzijde.
Later werd een dubbelgevouwen A6-formaat gebruikt, waarbij de afbeelding aan de buitenkant stond en de gebedstekst binnenin. Recent wordt echter meer en meer gebruikgemaakt van een vierkant formaat (bv. 10cm x 10cm).
Bidprentjes 2Deze bidprentjes werden vroeger in een missaal gestoken, zodat men tijdens een Mis als het nodig was, eens door het boek kon bladeren, om de prentjes te bekijken en zo overleden personen in herinnering kon roepen.

De prentjes zijn dan ook een goede vertrek-basis bij het opstellen van een stamboom, maar de informatie moet met enige omzichtigheid gebruikt worden omdat er al eens fouten of onnauwkeurigheden (bv. in de naam van een persoon) voorkomen.

Bron:wikipedia.org

Gedachtenisprentjes Haren
Een aantal jaren geleden is er een begin gemaakt met de opbouw van een databank van bidprentjes waarbij, naast de gebruikelijke persoonsgegevens, op termijn de voor- als binnenzijde, digitaal in kleur worden opgeslagen.
Hiermee ontstond het "Harens Bidprentjes Archief" ofwel overlijdensregister van het dorp Haren Noord Brabant.

Binnen het Erfgoedlokaal is een eigen collectie bidprentjes aanwezig waaruit veel informatie is te halen over de families die door de eeuwen heen in Haren hebben gewoond. Samen met informatie uit kerkelijke registers en gemeentelijke archieven hebben we een “digitale” lijst kunnen maken waarin vele gegevens van inwoners uit Haren zijn opgenomen.

De bidprentjes van het Erfgoedlokaal omvat op dit moment alleen de directe omgeving van Haren. We kijken expliciet naar de personen die in Haren geboren en/of overleden zijn!
Aansluitend kijken we ook naar hun partners en vullen zo echtparen in die elk een eigen unieke familiecode krijgen. Via deze codes kan straks gemakkelijk gezocht worden naar voorouders.
Prentjes die ons worden aangeboden en niet in Haren thuishoren worden gerubriceerd naar naam en plaats en vervolgens, in overleg met de schenker, doorgegeven aan de omliggende Heemkundekringen, zodat ook zij hun collectie compleet kunnen maken.
Voor alle duidelijkheid: het Erfgoedlokaal biedt géén prentjes aan de handel en zal derhalve op geen enkele wijze in welke zin dan ook handel drijven met bidprentjes.

Het komt ook voor dat mensen hun prentjes willen behouden. Wij scannen ze op de computer in en voeren de data in ons bestand. Daarna gaan de originelen weer terug aan de rechtmatige eigenaar.

Website
De vrijwel dagelijks groeiende verzameling bid- en gedachtenisprentjes is opgeslagen in een in eigen beheer ontwikkeld computerprogramma met uitgebreide zoekmogelijkheden.

Binnen het Erfgoedlokaal is het besluit genomen om de complete lijst met persoons-informatie van bidprentjes uit piëteit, niet openbaar te maken. Wel is de bereidheid aanwezig om onderzoekers op genealogisch gebied te helpen met hun onderzoek.

Hiervoor kunt u contact opnemen met:

             Dhr. Wim van de Camp
             Tel. 0486 - 43 69 83
             email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Doel van deze website-informatie is een ingang te bieden voor stamboomonderzoekers en samenstellers, waar ook ter wereld, van geschiedenissen over familie en voorouders.
Vaak bevat een bid- of herdenkingsprentje immers een korte levensbeschrijving van de overledene, hetgeen voor stamboomonderzoekers van onschatbare waarde kan zijn.

 Infoknop
 Druk op de infoknop en bekijk het overlijdensregister van Haren.

 
Wij hebben alle zorg en aandacht besteed aan de correctheid en volledigheid van de vastgelegde gegevens in de overzichtslijst. Mocht u desondanks onverhoopt typefouten en/of andere onvolkomenheden aantreffen in de gegevens, maakt er ons dan op attent.
Wij zullen deze graag herstellen en met de eerstvolgende update van onze site de betreffende gegevens dienovereenkomstig aanpassen.
Wij danken u bij voorbaat voor uw oplettendheid en behulpzaamheid.

Mocht u, om wat voor reden dan ook, aanstoot nemen aan de aanwezigheid van een bepaalde familienaam en/of andere gegevens in deze lijst, maak uw wensen in deze dan kenbaar aan onze heer Wim van de Camp en wij zullen het verwijderen daarvan serieus in overweging nemen.

De gebruikers van deze databank wensen wij van harte alle succes toe bij hun speurtocht(en) en wij doen ons uiterste best u te laten vinden wat u nodig heeft.

OPROEP
Om onze lijst verder compleet te maken doen wij een oproep naar de bezoekers van onze website.
Heeft u gedachtenisprentjes en wilt u deze tijdelijk aan ons uitlenen of in ons archief onderbrengen, neem contact met ons op en wij zorgen ervoor dat de informatie veilig wordt ondergebracht in het Erfgoed van Haren.

Copyright (c) - Erfgoedlokaal Haren Ons Dorp 2012 / Disclaimer