Canon van Haren ons Dorp

Gemaakt op dinsdag 28 februari 2012 Laatst bijgewerkt op dinsdag 13 september 2022 Geschreven door Administrator

Doordat in oktober 2006 de “Canon van Nederland” werd geïntroduceerd met een lijst van vijftig thema's die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland, kwam bij veel regionale historische werkgroepen het idee, om lokaal ook een Canon van eigen stad of dorp te maken.
Canon van Nederland bekijken via:  www.entoen.nu  

De gemeente Oss publiceerde daarna de Canon van Oss. Deze canon moet regionale verdieping toevoegen aan de recent ontwikkelde canon van Nederland. Deze canon moet het mogelijk maken om de informatie over de lokale historie - die nu verspreid is over diverse publicaties, op verschillende locaties en in de hoofden van deskundigen - te koppelen en als één totaal te kunnen gebruiken. Het Stadsarchief te Oss heeft de taak op zich genomen om dit project te coördineren, in samenwerking met de Bibliotheek Maasland.
Canon van Oss bekijken via:  http://www.ossecanon.nl

Canon van Haren
Haren is mede door toedoen van oud amateurhistoricus Willy Arts (1937-1998) al ruim 50 jaar bezig met het vastleggen van de lokale historie van het dorp Haren en haar inwoners.

Onder de noemer “Wie schrijft die blijft” wordt de geschiedenis van het dorp Haren tot op de dag van vandaag minutieus in een digitale tijdlijn vastgelegd en afgezet tegen landelijke geschiedkundige gebeurtenissen.
Straks als schaalvergrotingen, gemeentelijke- en parochiële eenwordingen en de gevolgen van de huidige crisis duidelijk merkbaar zijn in de samenleving is het behoud van historisch erfgoed een belangrijk zaak! Op de tijdlijn kunnen we dan terugkijken hoe het ooit eens is geweest!

In 2012 werd binnen het Erfgoedlokaal het idee geopperd om een Canon te maken van de geschiedenis van Haren en omgeving. Een canon die grotendeels dezelfde indeling zal volgen dan de landelijke versie, verdeeld in de tijdvakken, van de prehistorie tot de huidige tijd.
Deze canon biedt een geschiedkundig overzicht van "wat iedereen in elk geval zou moeten weten van de geschiedenis en cultuur van het eigen dorp Haren".

Wim van de Camp en Sjaak Arts zullen deze Canon door de tijd heen gaan invullen. Een ieder die een tip, opmerking en/of een mening heeft van wat er zoals op deze canon moet/mag staan kan dit aan ons doorgeven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


  Druk op de infoknop en bekijk de Canon van Haren ons dorp

 

Copyright (c) - Erfgoedlokaal Haren Ons Dorp 2012 / Disclaimer