Trog Digitaal

Gemaakt op dinsdag 28 februari 2012 Laatst bijgewerkt op vrijdag 19 november 2021 Geschreven door Administrator

Trog digitaal collage

Binnen de Harense gemeenschap ontstond begin jaren ’70 de Harense Tiener Soos - De PUB. Hét voorportaal voor het volwassen stappen, bestemd voor jongeren tot zo'n achttien jaar.
De PUB
was in de jaren zeventig en deels jaren tachtig van de vorige eeuw absoluut een begrip in de wijde regio als het ging om het uitgaansleven.
In 1974 komt er zelfs een jeugdblad uit; de “Puppert”. In dit blad wordt het dagelijkse gebeuren van Haren vermeld, zoals een dorpsagenda en lopende zaken.

Midden jaren tachtig worden jongeren mobieler en krijgt de PUB concurrentie met grote disco uitgaanscentra in de regio, met alle gevolgen van dien. De tienersoos houdt in 1986 op te bestaan en al vrij snel is het ook gedaan met de Puppert.

Na een half jaar weggeweest te zijn was er in Haren toch behoefte aan een dorpsblad. oude computerNadat een aantal vrijwilligers de schouders eronder hadden gezet, werd in december ’86 een nieuw blad geboren onder de naam “d’n Haorense Trog”.

In de eerste jaren werden alle stukken van "de Trog" nog geheel op een schrijfmachine getypt. Later toen de computer meer in opmars kwam, ging alles via de digitale snelweg.

Het dorpsblad heeft tot doel de Harense bevolking en andere belangstellende, op de hoogte te houden van dorpsnieuws, de activiteiten van de verenigingen, clubs en organisaties in Haren. Berichten van de parochiekerk, maar ook vaste rubrieken zoals de dorpsagenda, een interview, Haren in het archief, een kinderhoekje en maandelijks een nieuw gedicht van onze eigen dorpsdichter.

Het blad kent een oplage van 350 stuks en wordt in Haren tien keer per jaar, bij de abonnees aan huis verspreid, maar ook liefhebbers buiten Haren krijgen het blad in de bus!

Ondernemers uit de regio sponsoren dit blad, door het plaatsen van advertenties waardoor de abonnementskosten laag kunnen blijven.

Momenteel zijn vrijwilligers van het Erfgoedlokaal druk bezig om zowel de oude “Pupperts” als de “Troggen” te digitaliseren. Bepaalde rubrieken uit het geheel, krijgen op deze site een eigen plek.

Wanneer iemand de trog kwijt is of snel iets wil opzoeken, kan hij/zij gebruik maken van de digitale trog (PDF versie) op deze website. Natuurlijk komen de laatste twee actuele troggen later ter beschikking. Dit ter bescherming van de gedrukte uitgave.

Klik op de onderstaande infoknop en het betreffende dorpsblad verschijnt;

 

 

 InfoknopD'n Haorense Trog - Januari 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright (c) - Erfgoedlokaal Haren Ons Dorp 2012 / Disclaimer