Activiteiten

Gemaakt op woensdag 07 maart 2012 Laatst bijgewerkt op vrijdag 30 december 2022 Geschreven door Administrator

 

Voor vrienden van Erfgoedlokaal Haren ons dorp organiseren we jaarlijks diverse activiteiten die nauw verbonden zijn aan de thema’s in onze tentoonstellingen. Een activiteit is altijd gericht op het bezoeken van een museum, tentoonstelling of een rondwandeling. Deze vindt altijd plaats in het voorjaar en als het weer het toelaat gaan we met de fiets, wel zo gezellig!

In het najaar, zo rond oktober / november proberen we een binnenactiviteit te organiseren zoals een lezing of een fotobenoemingsavond.

 

We staan altijd open voor leuke ideen om samen te ondernemen. 

Wie een leuk idee heeft kan deze doorgeven aan:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Door de coronamaatregelen zijn momenteel vele activiteiten aan banden gelegd of afgelast. Doordat we beperkt worden in het ondernemen van leuke activiteiten hebben we ondanks de corona toch iets leuks gevonden.

 

Tweede deel dagboek Jan de Quay nu ook openbaar

Eind vorig jaar nam Wim van de Donk, de toenmalige commissaris van de Koning in Noord-Brabant, het eerste deel van het digitale dagboek van Jan Eduard de Quay in ontvangst in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Nu staat het tweede deel van zijn dagboek ook online. Dit behelst de belangrijke periode van 24 januari 1945 – 24 mei 1945, waarin we onder meer zien hoe De Quay probeert invloed uit te oefenen op de formatie van een nieuw te vormen kabinet. Jan de Quay (1901-1985) was van 1946 tot 1959 commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant en aansluitend tot 1963 minister-president van het naar hem genoemde kabinet-De Quay.

De Quay als schaduwformateur nieuw kabinet

In eerste instantie lijkt dit tweede deel geheel in lijn te lopen met wat hem de weken en maanden daarvoor had beziggehouden: zijn werk voor het College voor Economische Aangelegenheden in het bevrijde Zuiden, zorgen om de nood in bezet gebied, argwaan om de intenties van de communisten, het dilemma met betrekking tot de Nederlandse Volksbeweging, zijn verhouding met het bisdom en verder de voorgenomen (riskante) reis van koningin Wilhelmina door het bevrijde Zuiden.

Maar uitgerekend op 24 januari 1945, als hij met zijn tweede deel van het dagboek start, is in Londen het tweede kabinet Gerbrandy demissionair geworden. Dit kabinet was al langer verscheurd door onderlinge tegenstellingen en verwikkeld in conflicten met koningin Wilhelmina. Als gevolg van de daardoor ontstane crisis wordt de positie van De Quay, inmiddels vertrouweling van de koningin, aanzienlijk versterkt. Zo kan hij als schaduwformateur invloed uitoefenen op de formatie van een nieuw te vormen kabinet dat in het teken moet staan van vernieuwing. Ook lezen we in dit deel over de moeizame invulling van de post minister van Oorlog, omdat deze rechtstreeks verband houdt met de functie van Prins Bernhard als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hoe denkt Jan de Quay die op 24 maart 1945 tot minister van Oorlog wordt benoemd eventuele constitutionele gevaren te voorkomen?

Zijn dagboeknotities geven een indringend beeld van het toen net bevrijde Brabant. We krijgen toegang tot de leefwereld van een betrokken en gedreven Brabantse, katholieke bestuurder, halverwege de twintigste eeuw. Iemand wiens inzet en keuzes hem, afhankelijk van standpunt en tijdsgeest, soms populariteit bezorgden en soms venijnige kritiek. Maar ook geven zijn pennenvruchten blijk van zijn warmhartige karakter en grote toewijding als familieman voor zijn grote gezin. En altijd is er weer het zelfverwijt dat hij in gebed en kerkelijke plichten schromelijk tekort schiet: “Ik sta nu wel in de branding en voel me kip lekker er bij. Misschien te goed. Nog steeds geen gelegenheid gehad te biechten. Al 3 keer voor niets geweest. Het wordt tijd, want ik zak af.”(16 februari 1945, red.).

Gedreven Brabantse, katholieke bestuurder
Jan Eduard de Quay (1901-1985) speelde een belangrijke rol in de Nederlandse politiek van de twintigste eeuw. In 1940 en 1941 gaf hij mede leiding aan de Nederlandse Unie, maar die werd door de Duitsers verboden. Daarna was hij gijzelaar in Haaren en Sint-Michielsgestel en onderduiker in de buurt van Beers. Na de oorlog was hij o.a. minister, commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, premier en lid van de Eerste Kamer voor de Katholieke Volkspartij.

Woord van dank

Het is nooit de bedoeling geweest van Jan de Quay dat de tekst van dit dagboek openbaar zou worden. Juist daarom zijn wij erkentelijk voor het besluit van zijn nazaten om in te stemmen met de onverkorte publicatie ervan. Want na al die jaren is het nog steeds fascinerende lectuur.

Druk op onderstaande info knop en ontdek de wereld van Jan de Quay in het voorjaar van 1945.

Wij wensen u veel leesplezier.

 

 
In Brabant staat een huis

Bij zijn afscheid als directeur van het BHIC in Den Bosch heeft René Bastiaanse, regionaal bekend als de wandelaar, als cadeau de website 'In Brabant staat een huis' achtergelaten.

   

 

Met de nieuwe website ‘In Brabant staat een huis’ van het Brabants Historisch Informatie Centrum wordt een beeld geschetst van een naoorlogse woning en bedrijven die bepalend zijn geweest voor het leven in Brabant.De website is een initiatief en cadeau van vertrekkend Directeur van het BHIC, Rene Bastiaanse. Hij was 18 jaar verbonden aan het BHIC.

Klik op de blauwe info-knop boven in deze tekst en kom via de homepage in een wijk en vervolgens in een echt Brabants huis. Daar kan je veel voorwerpen aanklikken. Zoals een bakske koffie van De Gruyter en zie je in de woonkamer een Perzische tapijtje van Bergoss. De voorraadkast is goed gevuld is met onder andere Unox soep en conserven. In de slaapkamer ligt een verdwaalde pillenstrook van Organon klaar op het nachtkastje.

Van snoepgoed tot textielfabrikant, van kruidenier tot kachelbouwer, er zijn verschillende Brabantse bedrijven en instellingen, die iconisch zijn voor hoe het Brabantse huishouden er in de jaren vijftig, zestig en zeventig uitzag. Je kunt dwalen door de woonkamer, de keuken en de slaapkamer en verschillende voorwerpen aanklikken, die je dan weer leiden naar een verhaal. Daarnaast zijn er thema's te vinden over verschillende bedrijfstakken, zoals de textielindustrie, de conservenindustrie en de kruideniers.

De tocht door het huis is nog lang niet af. Af en toe zullen er nog verhalen worden toegevoegd of, als uit reacties blijkt dat dit nodig is, worden aangepast of aangevuld.

Veel kijk- en leesplezier!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.webklik.nl/user_files/2010_10/179162/.jpgEfkusbèbuurtehttp://www.tractortron.nl/images/LOGO%20MUSEUM.jpg                         

                                                    

Tekstvak: Stichting Erfgoedlokaal     “ Haren ons dorp ”

 

 

               

        

 

Haren, 20 juni 2016

 

Beste vrienden van ‘Erfgoedlokaal Haren ons dorp’,

 

Het moment is weer aangebroken om samen met onze vrienden en bekenden ‘efkus bè te buurte’. Jaarlijks proberen we een leuke Heemkundige buitenactiviteit te organiseren en deze keer willen we samen met jullie op zondag 17 juli a.s. ‘efkus bèbuurte’ en een nostalgische reis maken waarin verzamelen, iconen en symbolen centraal staan. Wie van nostalgie en techniek houdt zal deze dag zeker als aangenaam ervaren.

In onze vorige tentoonstelling ‘Mijn Verzameling’ en tijdens de huidige ‘Iconen en Symbolen’ hebben we te maken met veel nostalgische gebruiksartikelen met iconische en symbolische waarde. We hebben het geluk dat we beide items in één museum onder één dak hebben gevonden van een grandioze omvang. We hebben het hier over het museum van Wim van Schayik uit Langenboom (gem.Mill).

Het Museum voor Nostalgie en Techniek is een feest van herkenning voor de oudere generatie en zal de ogen doen openen voor de huidige generaties. Er is werkelijk van alles te zien. Je kunt het zo gek niet noemen of Wim heeft het in zijn verzameling zitten. Hij nodigt ons dan ook van harte uit om zijn uitgebreide collectie te komen bekijken.

 

Programma

We verzamelen ons op zondag 17 juli a.s. om 13:15 uur bij de ingang van het museum aan de Dorpsstraat 38, 5453JV te Langenboom (T: 0486 – 431343). Kom op tijd!

Om 13:30 uur gaan we het museum bezoeken en genieten we eerst van een heerlijk kopje koffie / thee. Na een introductie nemen Wim en zijn gidsen ons mee voor een rondleiding in het museum die ongeveer twee uur duurt. Nadien gaan we nog even na borrelen en genieten we van een consumptie naar keuze.

 

Tekstvak: Wie gaat er mee?Liefhebbers dienen zich aan te melden vóór 3 juli a.s. bij Wim van de Camp.' 0486 – 43 69 83E-mail: 
 <script type='text/javascript'>
 <!--
 var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';
 var path = 'hr' + 'ef' + '=';
 var addy79079 = 'wimvdcamp' + '@';
 addy79079 = addy79079 + 'kpnplanet' + '.' + 'nl';
 document.write('<a ' + path + '\'' + prefix + ':' + addy79079 + '\'>');
 document.write(addy79079);
 document.write('<\/a>');
 //-->\n </script><script type='text/javascript'>
 <!--
 document.write('<span style=\'display: none;\'>');
 //-->
 </script>Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 <script type='text/javascript'>
 <!--
 document.write('</');
 document.write('span>');
 //-->
 </script>Entreeprijs € 15,00 p.p. inclusief koffie/thee  en twee consumpties

 

Vrienden van het Erfgoedlokaal genieten een korting van € 2,50 p.p.

Ook introducés zijn welkom. Het museum is rolstoel/rollator toegankelijk. Willen we het bezoek goed kunnen organiseren, dan is het belangrijk te weten wie er mee wil. Meld je daarom dan ook tijdig aan!

Meld je aan en we proberen er samen weer een gezellige dag van te maken!

 

http://www.lazytasty.com/picture_library/uitroepteken%203.jpg

Kom alstublieft op tijd. Als blijkt dat je, ondanks dat je jezelf hebt aangemeld, uiteindelijk toch niet kunt, laat het ons altijd even weten, ( 06 – 204 300 94. We staan dan niet voor niets te wachten!

 

Erfgoedlokaal Haren ons dorp
Activiteitengroep ELH

14.00 800x600 Normal 0 false 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Copyright (c) - Erfgoedlokaal Haren Ons Dorp 2012 / Disclaimer