Activiteiten
Voor vrienden van Erfgoedlokaal Haren ons dorp organiseren we jaarlijks diverse activiteiten die nauw verbonden zijn aan de thema’s in onze tentoonstellingen. Een activiteit is altijd gericht op het bezoeken van een museum, tentoonstelling of een rondwandeling. Deze vindt altijd plaats in het voorjaar en als het weer het toelaat gaan we met de fiets, wel zo gezellig!
In het najaar, zo rond oktober / november proberen we een binnenactiviteit te organiseren zoals een lezing of een fotobenoemingsavond.
We staan altijd open voor leuke ideen om samen te ondernemen.
Wie een leuk idee heeft kan deze doorgeven aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Door de coronamaatregelen zijn momenteel vele activiteiten aan banden gelegd of afgelast. Doordat we beperkt worden in het ondernemen van leuke activiteiten hebben we ondanks de corona toch iets leuks gevonden.
Tweede deel dagboek Jan de Quay nu ook openbaar
Eind vorig jaar nam Wim van de Donk, de toenmalige commissaris van de Koning in Noord-Brabant, het eerste deel van het digitale dagboek van Jan Eduard de Quay in ontvangst in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Nu staat het tweede deel van zijn dagboek ook online. Dit behelst de belangrijke periode van 24 januari 1945 – 24 mei 1945, waarin we onder meer zien hoe De Quay probeert invloed uit te oefenen op de formatie van een nieuw te vormen kabinet. Jan de Quay (1901-1985) was van 1946 tot 1959 commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant en aansluitend tot 1963 minister-president van het naar hem genoemde kabinet-De Quay.
De Quay als schaduwformateur nieuw kabinet
In eerste instantie lijkt dit tweede deel geheel in lijn te lopen met wat hem de weken en maanden daarvoor had beziggehouden: zijn werk voor het College voor Economische Aangelegenheden in het bevrijde Zuiden, zorgen om de nood in bezet gebied, argwaan om de intenties van de communisten, het dilemma met betrekking tot de Nederlandse Volksbeweging, zijn verhouding met het bisdom en verder de voorgenomen (riskante) reis van koningin Wilhelmina door het bevrijde Zuiden.
Maar uitgerekend op 24 januari 1945, als hij met zijn tweede deel van het dagboek start, is in Londen het tweede kabinet Gerbrandy demissionair geworden. Dit kabinet was al langer verscheurd door onderlinge tegenstellingen en verwikkeld in conflicten met koningin Wilhelmina. Als gevolg van de daardoor ontstane crisis wordt de positie van De Quay, inmiddels vertrouweling van de koningin, aanzienlijk versterkt. Zo kan hij als schaduwformateur invloed uitoefenen op de formatie van een nieuw te vormen kabinet dat in het teken moet staan van vernieuwing. Ook lezen we in dit deel over de moeizame invulling van de post minister van Oorlog, omdat deze rechtstreeks verband houdt met de functie van Prins Bernhard als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hoe denkt Jan de Quay die op 24 maart 1945 tot minister van Oorlog wordt benoemd eventuele constitutionele gevaren te voorkomen?
Zijn dagboeknotities geven een indringend beeld van het toen net bevrijde Brabant. We krijgen toegang tot de leefwereld van een betrokken en gedreven Brabantse, katholieke bestuurder, halverwege de twintigste eeuw. Iemand wiens inzet en keuzes hem, afhankelijk van standpunt en tijdsgeest, soms populariteit bezorgden en soms venijnige kritiek. Maar ook geven zijn pennenvruchten blijk van zijn warmhartige karakter en grote toewijding als familieman voor zijn grote gezin. En altijd is er weer het zelfverwijt dat hij in gebed en kerkelijke plichten schromelijk tekort schiet: “Ik sta nu wel in de branding en voel me kip lekker er bij. Misschien te goed. Nog steeds geen gelegenheid gehad te biechten. Al 3 keer voor niets geweest. Het wordt tijd, want ik zak af.”(16 februari 1945, red.).
Gedreven Brabantse, katholieke bestuurder
Jan Eduard de Quay (1901-1985) speelde een belangrijke rol in de Nederlandse politiek van de twintigste eeuw. In 1940 en 1941 gaf hij mede leiding aan de Nederlandse Unie, maar die werd door de Duitsers verboden. Daarna was hij gijzelaar in Haaren en Sint-Michielsgestel en onderduiker in de buurt van Beers. Na de oorlog was hij o.a. minister, commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, premier en lid van de Eerste Kamer voor de Katholieke Volkspartij.
Woord van dank
Het is nooit de bedoeling geweest van Jan de Quay dat de tekst van dit dagboek openbaar zou worden. Juist daarom zijn wij erkentelijk voor het besluit van zijn nazaten om in te stemmen met de onverkorte publicatie ervan. Want na al die jaren is het nog steeds fascinerende lectuur.
Druk op onderstaande info knop en ontdek de wereld van Jan de Quay in het voorjaar van 1945.
Wij wensen u veel leesplezier.
In Brabant staat een huis
Bij zijn afscheid als directeur van het BHIC in Den Bosch heeft René Bastiaanse, regionaal bekend als de wandelaar, als cadeau de website 'In Brabant staat een huis' achtergelaten.
Met de nieuwe website ‘In Brabant staat een huis’ van het Brabants Historisch Informatie Centrum wordt een beeld geschetst van een naoorlogse woning en bedrijven die bepalend zijn geweest voor het leven in Brabant.De website is een initiatief en cadeau van vertrekkend Directeur van het BHIC, Rene Bastiaanse. Hij was 18 jaar verbonden aan het BHIC.
Klik op de blauwe info-knop boven in deze tekst en kom via de homepage in een wijk en vervolgens in een echt Brabants huis. Daar kan je veel voorwerpen aanklikken. Zoals een bakske koffie van De Gruyter en zie je in de woonkamer een Perzische tapijtje van Bergoss. De voorraadkast is goed gevuld is met onder andere Unox soep en conserven. In de slaapkamer ligt een verdwaalde pillenstrook van Organon klaar op het nachtkastje.
Van snoepgoed tot textielfabrikant, van kruidenier tot kachelbouwer, er zijn verschillende Brabantse bedrijven en instellingen, die iconisch zijn voor hoe het Brabantse huishouden er in de jaren vijftig, zestig en zeventig uitzag. Je kunt dwalen door de woonkamer, de keuken en de slaapkamer en verschillende voorwerpen aanklikken, die je dan weer leiden naar een verhaal. Daarnaast zijn er thema's te vinden over verschillende bedrijfstakken, zoals de textielindustrie, de conservenindustrie en de kruideniers.
De tocht door het huis is nog lang niet af. Af en toe zullen er nog verhalen worden toegevoegd of, als uit reacties blijkt dat dit nodig is, worden aangepast of aangevuld.
Veel kijk- en leesplezier!