Nieuws uit Haren

Gemaakt op vrijdag 20 april 2012 Laatst bijgewerkt op maandag 30 april 2018 Geschreven door Administrator

 

  

 

dorpsomroeper

Nieuws1

Een dorpsomroeper verkondigde vroeger het nieuws in het dorp, toen er nog geen kranten bestonden. Hij bracht de bevolking op de hoogte van mededelingen van het stadsbestuur en de aanbiedingen van middenstanders. De lokale krant "de Omroeper" is vernoemd naar de boodschappers van vroeger.

Jan den Brok, was vroeger de dorpsomroeper van Haren. Later heeft zijn schoonzoon Sjef Witsiers deze taak nog even overgenomen. Nieuws in Haren werd verteld vanuit een centraal punt in het dorp. Het kerkplein was hiervoor het aangewezen locatie. Na de hoogmis kwam meestal het belangrijke nieuws voor de burgerij.

Nu kent Haren zijn eigen nieuws. Gebeurtenissen die de krant halen, maar ook minder spectaculaire zaken die zeker de moeite waard zijn om te vermelden. Haren kent een dorpsblad in de naam van “d’n Haorense Trog’. Daar wordt ondermeer een deel van het dorpsnieuws verteld.
Verder brengen ook de regionale dagbladen en natuurlijk de “praat van de straat” het nieuws. Een compilatie van gebeurtenissen zal op dit gedeelte van de website in chronologische volgorde worden weergegeven, zodat ook Harenaren op grote afstand het nieuws in Haren kunnen volgen.

Voor nieuwsberichten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 2018

 

 

In Memoriam

Op zondag 29 april 2018 is ons ontvallen de heer Mari van Deyne (1972-2018)

in memoriam

 

 

 2017

 

 

In Memoriam

Op zondag 24 december 2017 is ons ontvallen de heer Adriaan Kling (1942-2017)

in memoriam

 

 

In Memoriam

Op zondag 17 september 2017 is ons ontvallen oud Harenaar mevr. Marie Eijsvogels - Tiellemans (1926 - 2017), weduwe van Leonard Eijsvogels.

in memoriam

 

In Memoriam

Op woensdag 13 september 2017 is ons ontvallen de heer Jan Hoefnagels (1948 - 2017), echtgenoot van Helmie van de Camp.

in memoriam

 

In Memoriam

Op zaterdag 22 juli 2017 is ons ontvallen mevr. Annie Hoefnagel - Vos (1928 - 2017), weduwe van Jan Hoefnagel.

in memoriam

 

 

In Memoriam

Op donderdag 29 juni 2017 is ons te Boxmeer ontvallen Zuster Jacinta (Mathilda van den Hadelkamp) (1929-2017). Ingetreden op 29 november 1950 bij de zusters Penitenten van de Eenheid te Haren waar zij in 1955 haar eeuwige geloften aflegde in klooster Bethlehem. Op dit moment zijn nog drie zusters Penitenten in leven die hebben gewoond en gewerkt in klooster Bethlehem te Haren welke in 1965 is gesloten. De zusters zijn toen verhuisd naar Wassenaar.

in memoriam

 

In Memoriam

Op woensdag 28 juni 2017 is ons ontvallen de heer Peter Gremmen (1953 - 2017), echtgenoot van Hannie van de Coolwijk.

in memoriam

 

In Memoriam

Op zondag 25 juni 2017 is ons ontvallen de heer Huub Hoefnagels (1927 - 2017), echtgenoot van Riek Hoefnagels - Arts (†).

in memoriam

 


Voetbalvereniging S.B.V. viert 60-jarig jubileum met feestweekend op eigen sportpark Elzenbos
- Haren is trots op S.B.V. en S.B.V. is trots op Haren -

 compilatie SBV 60 jaarLogo SBV 60 jaar

 © foto: Jan Ploegmakers - Haren

In de archieven van het Erfgoedlokaal schrijft historicus Willy Arts (†) over de ‘heroprichting voetbalvereniging S.B.V.’:  Op verzoek van enkele jeugdigen en met medewerking van Harry Elemans en Jan Hol werd op 2e Pinksterdag, 10 juni 1957, een vergadering georganiseerd waar de oprichting van een voetbalclub besproken werd. Het is uiteindelijk de heroprichtingvergadering van S.B.V. geworden. In het bestuur hadden zitting genomen: Jan Janssen (voorzitter), Jan Arts (secretaris), Jan Hol (peningmeester), en vervolgend de heren Jo Boll, Harry Elemans, Huub Hoefnagels en Bertus Jansen. De voetbal kon weer gaan rollen over het oude terrein bij Café de Hanenberg.

Op vrijdagavond 9 juni mag voetbalvereniging S.B.V. met trots na 60 jaar wederom de spreekwoordelijke bal aftrappen voor haar  jubileum wat omgeven zal worden met diverse festiviteiten. Beginend met een receptie op vrijdagavond waarin voorzitter Bert Knipping uit naam van de K.N.V.B. uit handen van diens echtgenote Marja Hoefnagels een 'gouden speld' op de revers van zijn jas werd gezet. Willem van Hoogstraten, vertegenwoordiger van de K.N.V.B. mocht de gouden speld aan Bert Knipping overhandigen voor diens werk wat hij de vele jaren voor de Harense voetbalclub heeft gedaan.
Bert Knipping mocht zelf ook een paar jubilarissen eren. Hij gaf aan dat er door de jaren heen leden gekomen en gegaan zijn maar er zijn er ook gebleven. Drie leden van het éérste uur zijn door Bert in het zonnetje gezet met het overhandigen van een speciaal voor hen gemaakte herdenkingsspeld. Ben van de Camp, Huub Hoefnagels (zelfs een bestuurslid van het eerste uur) en Jan van Breda  hebben deze speld met enige trots mogen ontvangen. Dat Haren trots is op S.B.V en S.B.V trots is op Haren voor de vele vrijwilligers die de voetbalclub ondersteunen moge duidelijk zijn want de opkomst tijdens de receptie in de feesttent was overweldigend.

Aansluitend op de receptie is een bonte avond georganiseerd voor de leden van de club. Op de zaterdag staan jeugdactiviteiten en een feestavond op het programma. Op de zondag is er een life tafelvoetbal toernooi en een Hollandse middag. Met de trekking van de S.B.V. Jubileumloterij zal het jubileum op zondagavond om 21:00 uur afgesloten worden. De weergoden zijn de feestvierders goed gezind want dit weekend zal de zon volop aanwezig zijn.

Wie meer wil weten over deze feestactiviteiten kan bovenstaand logo 'SBV Haren 60' aanklikken.  

 

Carnaval Haren wil bouwschuur


Onder het mom; 'Alles voor het goede doel', organiseerden Carnavalsvereniging 'Nie Te Houwe', de Raad van 'Carnavalsvereniging de Knorrepotten' en 'Café d'n Dort' op 22 april een heuse Benefrietwedstrijd. Door voor € 15,00 een kaartje te kopen kon je een bijdrage leveren aan de nieuwe locale bouwschuur waar de carnavalsgroepen uit Haren heel blij mee zouden zijn.Met de verkoop van 125 kaartjes is een eerste aanzet gegeven om de bouwschuur mogelijk te maken. Middels een veiling waar diensten werden aangeboden gaf Rens van Erp de hoogste bieder een cursus geitenmelken. In ruil voor de bijdrage mocht je op het feestterrein bij d'n Dort een spectaculaire voetbalwedstrijd aanschouwen, een lekker hapje eten van de Apres Ski BBQ en genieten van entertainer Günther Schweinsteiger. Hij zorgde er voor dat de voetjes van de vloer gingen! Op een voetvalveld naast cafe D'n Dort streden tegen elkaar de carnavalsvereniging Niet Te Houwe (NTH) en de raad van carnavalsvereniging De Knorrepotten. Bij NTH waren ook verschillende dames van de partij. De raad van elf heeft deze wedstrijd gewonnen met 5 tegen 3.
 

Brand vernietigt toonaangevende woonboerderij in Haren

 

Lietingstraat nummer 41. Deze bijzondere T-boerderij is omstreeks 1840 gebouwd door Jan Sanders. Tussen 1880 en 1890 was de boerderij in het bezit gekomen van Wouter Jansen. Hij verbouwde de boerderij naar een T-boerderij. Weduwnaar Jan Hoefnagel kwam op 20 april 1906 vanuit Druten (weer) naar Haren en betrok deze boerderij. De boerderij bleef in bezit van de kinderen Hoefnagel tot omstreeks 1970. De boerderij is overgegaan naar de fam. Jan Thijssen-Broekman.Een kakakteristieke boerderij met in het bovenlicht van de voordeur een levensboom, een fraai uitgevoerd ornament van gietijzer, een oud gebruik in boerderijen, een oud levenszinnebeeld voor het leven, vruchtbaarheid, voorspoed en geluk. Op 21 april 2017 rond 15:00 uur houdt dit geluk op te bestaan als de brandweer met grote spoed uit moest rijden naar Lietingstraat 41. Wat aanvankelijk een middelbrand leek werd een allesvernietigende uitslaande brand die de hele woning verwoestte. Gelukkig raakte er niemand gewond.
                                           

 

Kunst en miniaturen in 'De Haar' te Haren

In Gemeenschapshuis 'De Haar' te Haren heeft op zondag 26 maart de tentoonstelling plaatsgevonden, 'Kunst & Miniaturen'.

 

 Collage 1 web groot

 

Wie Theo van Hout uit Ravenstein kent weet dat hij een ware kunstenaar is in zijn bijzondere hobby. Hij maakt namelijk miniaturen, voornamelijk van dieren verblijfplaatsen (stallen). Alles is gemaakt op een schaal 1:20. Een kleine 100 van deze miniaturen waren in 'kijkkasten' te zien in deze tentoonstelling.                 
Kunst: een aantal kunstenaars van 'Genootschap Beeldende Kunst Oss  (GBKO)' werkten deze middag live aan portretten, beelden en andere kunstwerken.Op verschillende lokaties in De Haar hangen aan de wanden verschillende kunstwerken die door deze genootschap met véél passie zijn gemaakt. Gezien het prachtige weer was er aan aandacht geen gebrek.

 

 

 2016

 

 

In Memoriam

Op woensdag 28 december 2016 is ons ontvallen de heer Ben Gremmen (1963 - 2016), echtgenoot van Sandra.

in memoriam

 

In Memoriam

Op woensdag 26 oktober 2016 is ons ontvallen de heer Jacques Wijnen (1942 - 2016), minderbroeder-kapucijn. Jacques is in de jaren '90 van de vorige eeuw pastoor geweest in Haren.

in memoriam

 

In Memoriam

Op maandag 17 oktober 2016 is ons ontvallen de heer Adriaan Theunisse (1927 - 2016), echtgenoot van Koos Schuijers.

in memoriam

 

In Memoriam

Op donderdag 13 oktober 2016 is ons ontvallen mevrouw Ria Peters-Gerrits (1934 - 2016), echtgenoot van Bertus Peters (1932 - 2016)

in memoriam

 

In Memoriam

Op donderdag 4 augustus 2016 is ons ontvallen de heer Gerrit van Leur (1944 - 2016), echtgenoot van mevrouw Ells van Leur-Bergers

in memoriam

 

In Memoriam

In juli 2016 is ons ontvallen de heer Harrie van de Coolwijk (1927 - 2016), echtgenoot van mevrouw Anna van de Coolwijk-van Oss († 2015).

in memoriam

 

In Memoriam

Op woensdag 22 juni 2016 is ons ontvallen de heer Piet Megens (1923 - 2016), echtgenoot van mevrouw Cato Megens van Tongeren (1926 - 2016).

in memoriam

 
 
In Memoriam

Op woensdag 8 juni 2016 is ons ontvallen de heer Bert Peters (1932 - 2016)

in memoriam

 

 In Memoriam

Op vrijdag 15 april 2016 is ons ontvallen mevrouw Cato Megens van Tongeren (1926 - 2016)

in memoriam

 

In Memoriam

Op donderdag 14 april 2016 is ons ontvallen de heer Hans van Breda (1940-2016) - in Haren beter bekand als Hans van Reine.

in memoriam

 

Inspraak- en informatiebijeenkomst Windpark De Geer Oss

De dorpsraad van Megen, Haren en Macharen heeft een negatief advies uitgebracht richting de gemeente Oss over een Windmolenpark wat in de toekomst geplaatst gaat worden in Oss noordoost (Haren zuidwest), beter bekend als industrieterrein Elzenburg - De Geer.

Het advies is gebaseerd op 4 onderwerpen:

1) Gevolgen mens en dier; de geluidsoverlast en slagschaduw hebben een negatief effect op de mens.
2l Alternatieven; de gemeente moet wachten op nieuwe innovaties van windenergie, namelijk de Vortex Bladeless (bladloze windturbines). Daarnaast zou de gemeente het opwekken van zonne-energie door particulieren kunnen stimuleren door een subsidieregeling in te stellen.
3) Horizon; het tast de horizon aan, het past niet in het beeld van onze omgeving.
4l Participatie; volgens de dorpsraad zouden de mogelijkheden tot participatie door inwoners duidelijk in beeld gebracht moeten worden.


http://www.koggecourant.nl/images/nieuws/2014/10_oktober/windmolens.jpg


Kernraad Haren roept haar inwoners op naar deze biieenkomst te qaan en zich goed te laten informeren over wat de windmolens in de toekomst gaan brengen. De Kernraad is namelijk van mening dat de gevolgen van het windmolenpark enorm zullen zijn voor mens en dier. De Kermraad Haren sluit zich daarom aan bij het Actiecomité en de Dorpsraad M.H.M. en vinden de windmolens op De Geer geen goede locatie.

 

14.00 Normal 0 false 21 false false false NL X-NONE X-NONE

Haren – dinsdag 12 april - OSS - Veel inwoners van Berghem en Haren zijn tegen een windmolenpark ten noorden van bedrijventerreinen De Geer en Elzenburg in Oss. Nooit eerder maakten ze dat zó duidelijk als dinsdagavond in gemeenschapshuis De Berchplaets in Berghem. Daar zaten zo'n 200 kritische bezoekers bij een ingelaste informatiebijeenkomst over het molenpark. De gemeente merkte dat het verzet toeneemt en wilde daar met bezwaarmakers over praten

Met protestkreten en soms met spontaan applaus lieten de aanwezigen duidelijk blijken dat zij geen heil zien in windmolens op De Geer. In de zaal zaten vooral mensen uit Berghem en Haren die vrezen voor overlast van geluid en slagschaduw, die somber zijn over de mogelijke gevolgen voor flora en fauna, en die de hoge masten als horizonvervuiling zien.
In de zaal zaten ook gemeenteraadsleden die op 14 juli besluiten of Oss meer procedures en onderzoeken opstart voor een windpark op deze plek. Pas als die zijn afgerond, naar verwachting over twee jaar, volgt een definitief ja of nee. Als het 'nee'wordt heeft Oss een nieuw probleem. Hoe moeten ze dan het punt halen van energie neutraal zijn. Zonne- en waterenergie is niet afdoende om aan de vraag te kunnen voldoen.

 

 

In Memoriam

Op zaterdag 2 april 2016 is ons ontvallen de heer Huub Bergers in de leeftijd van 78 jaar (1937 - 2016)

in memoriam

 

In Memoriam

Op woensdag 2 maart 2016 is ons ontvallen de heer Karel Arts in de leeftijd van 72 jaar.

in memoriam

 

In Memoriam

Op zaterdag 9 januari 2016 is ons ontvallen mevrouw Lies Bosch-Theunisse (Haren 13-5-1934 # Nijmegen 9 -1-2016). Mw. Bosch-Theunisse was weduwe van Antoon Bosch († 1970).

in memoriam

 


 2015


 

De nieuwjaarsnacht is in Haren uitstekend verlopen. Er was veel en langdurig mooi vuurwerk te zien. Niet alleen in Haren zelf, maar ook in de verre omgeving was het vuurwerk goed te zien door de heldere nacht.

 

In Memoriam

Op vrijdag 25 december 2015 is ons ontvallen mevrouw Jo Kling (23 juli 1944 - 25 december 2015), echtgenote van Toon de Veer die ons in juni 2014 is ontvallen. Jo is op 30 december op het kerkhof van Haren begraven.

in memoriam

 

Gemeenschapshuis Haren open dag!

Op zondag 27 september worden de inwoners van Haren uitgenodigd om tussen 14:00 - en 16:30 uur de vorderingen van de bouwactiviteiten aan het gemeenschapshuis te komen bekijken. In juni j.l. is men met de verbouwing begonnen. Bouwbedrijf Van den Berg & van Erp hoopt eind december de nieuwbouw te kunnen opleveren. In januari 2016 kan Haren weer beschikken over een geheel vernieuwd dorpshuis. De 'huiskamer' is inmiddels klaar. Naast een nieuwe keuken en een wedstrijdbiljart moet het zaaltje nog verder aangekleed worden. Gordijnen en meubilair komen binnenkort. Op 10 oktober a.s. komt het agrarische team van de Rabobank Oss- Bernheze de gymzaal schilderen.

 

 

Treurwilg op kerkhof Haren tegen de vlakte

Op donderdag 17 september is de grote treurwilg op het kerkhof van de St. Lambertuskerk te Haren tegen de vlakte gegaan. De boom had voor de nodige onrust gezorgd nadat door het slechte weer van de afgelopen maanden de boom in slechte conditie verkeerde. Takken waren eruit gewaaid en bedreigde de graven. Gelukkig is er geen schade aan de graven ontstaan.

         

In Memoriam

In de leeftijd van 61 jaar is ons op 15 september 2015 ontvallen dhr. Rien Gremmen (1953 - 2015). Rien was gehuwd met Gerrie Reijnders. 

in memoriam

 

 

 

 

 In Memoriam

In de leeftijd van 68 jaar is ons op 14 augustus 2015 ontvallen mw. Antoinette Ouwens Bergers (1947 - 2015). Antoinette heeft gewoond aan de Laagstraat te Haren.

in memoriam

 

 

 

 

In Memoriam

In de leeftijd van 69 jaar is ons op 13 juli 2015 ontvallen dhr. Bert van Breda (1945 - 2015). Bert heeft de laatste jaren van zijn leven gewoond aan de Grotestraat 32 te Haren.

in memoriam

 

 

 

 

In Memoriam

In de leeftijd van 84 jaar is ons op 3 juli 2015 ontvallen dhr. Thé Ceelen (1930 - 2015). Thé was gehuwd met Jo van der Wielen die eerder dit jaar op 6 januari is overleden.

in memoriam

 

 

 

 

Vreemde vogel, krakers in Haren?

Op zondagmorgen 15 maart kregen we bij de redactie van de website een bijzondere foto aangereikt. Bij de familie den Brok aan de Grote Woordstraat is een tijdje geleden een paal geplaatst met een ooievaarsnest erop. Vanuit de lucht moet dit object zeker waar zijn genomen door een familie ooievaars. Binnen niet al te lange tijd werd deze nestlokatie dan ook 'gekraakt' door een vreemde vogel die we niet alle dagen in Haren tegenkomen. Een ooievaar zo in het dorp tegenkomen is bijzonder te noemen.

 

Ooievaar in Haren

Krijgt Haren een eigen supermarkt?

Al geruime tijd zijn er geruchten in het dorp waarneembaar over een mogelijke komst van een supermarkt in het pand van "De Harense Smid" aan de Lietingstraat. Op 4 maart valt vroeg in de morgen het Brabants Dagblad op de mat van de lezers en diegene die vroeg opstaan en de krant lezen zullen de eerste zijn die op de voorpagina van de krant het nieuws van de dag onder ogen krijgen: "Haren krijgt supermarkt Aldi". Haren krijgt op de plek van de Harense Smid een "winkelcentrum" voor de omliggende dorpen . . . met een Aldi.
In de reeds opnieuw ingerichte winkel is sinds een paar weken een BCC vestiging actueel. De oude Harense Smid is niet meer, daarvoor in de plaats is een nieuw concept ontstaan onder de naam "Smid Lifestyle". Als we daar ook nog een Aldi aan toevoegen zou men denken dat het geheel compleet is. Toch is er nog een verrassing. Er is nog een groot gedeelte van het oude magazijn over wat nog een goede functie kan hebben voor een vierde partij in deze rij, een aanvullende detailhandel. Spannend, want straks kunnen deze vier bedrijven op rij een winkelcentrum vormen waarin verkrijgbaar zijn: levensmiddelen, electronica, tuinmeubelen en luxe aanverwante cadeau artikelen, verlichting, fietsen en nog andere optionele zaken. Voor Haren een absolute aanwinst, zeker ook in het verlevendigen van het dorp. Haren is al geruime tijd geleden in een vergrijzingsspiraal terecht gekomen. De ooit zo rijke middenstand is grotendeels verdwenen. De SRV is er ook niet meer, van onze vier bakkers is niets meer over. Het verenigingsleven is deels aan het afkalven en de bezetting van de basisschool krimt snel. Door de trage opkomst van nieuwbouw voor de jeugd is het dorp voor hen niet meer of minder interessant te noemen!
Doordat sinds vorig jaar de weg geopend is naar een nieuwe woonwijk ( het Paradijs) en met de toevoeging door een winkelketen is de kans groot dat dit alles ten goede gaat komen van de leefbaarheid van ons dorp! Zeker als we straks ook een vernieuwd en actueel gemeenschapshuis hebben.

Smid - BCC

Carnaval in Haren

Op dinsdag 18 februari komt er een einde aan de carnaval  in Haren. Het traditionele askruisje halen gaat dit jaar niet door. Misschien wel voor het eerst in vijftig jaar. Wat rest zijn leuke herinneringen en een goed verlopen carnavalsperiode met mooi weer. Foto's van de festiviteiten zijn de stille getuigen. In de archieven van Erfgoedlokaal Haren ons dorp zullen deze herinneringen bewaard blijven voor het nageslacht. Onze carnavalsclub "Nie te Houwe" sleept met hun wagen (zie foto) in Oss de eerste prijs binnen. Proficiat!

 

 IMG 3223IMG 3264

  

In Memoriam

In de leeftijd van 81 jaar is ons op 5 februari 2015 ontvallen mevrouw Betsie van Breda (1933-2015). Betsie was gehuwd met Gerrit van Deijne. We hebben haar te ruste gelegd op de RK begraafplaats van de St. Lambertuskerk te Haren.  

in memoriam

 

 

 

 

 

Een baby om te stelen 

De Harense Toneelvereniging "St. Lambertus" brengt het blijspel "een baby om te stelen" vol trots op de planken. Met acht spelers/speelsters (4 dames en 4 heren) heeft men met 3 avonden een heel leuke sfeer weten te creëren, met veel lachen en plezier. Het verhaal speelt zich af in het Gemeentehuis van de gemeente Elkerade. Kortom: het was weer eens als vanouds, een gezellige avond toneel van onze eigen toneelvereniging.

 

De avond was na dit stuk nog niet voorbij: nee, eerst werd er nog afscheid genomen van Jan van de Coolwijk, welke al 29 jaar de functie van regisseur vervult heeft en nu ook al 50 jaar lid is van de toneelvereniging. Hij is vereerd met een heel mooi lied en met het ere-lidmaatschap van de toneelvereniging: een “gouden man”, die de spelers veel geleerd heeft en waarvoor dan ook een staande ovatie volgde. Jan bedankt!

 

Jan neemt afscheid

 

 

 

 

Zestig jaar getrouwd

Piet en Cato Megens uit Haren vieren op 28 januari hun 60 jarig huwelijk. Proficiat!

 

60 jaar getrouwd

 

In Memoriam

In de leeftijd van 89 jaar is ons op 12 januari 2015 ontvallen mevrouw Anna van Oss (1926-2015). Anna was gehuwd met Harrie van de Coolwijk. We hebben haar te ruste gelegd op de RK begraafplaats van de St. Lambertuskerk te Haren.  

in memoriam

 

 

 

 

HAORE EFKES ANDERS 

Op 10 januari was het weer zover, Haren Efkes Anders. Afgaande op de vorige edities belooft ook de editie van 2015 van Haren Efkes Anders weer een groot succes te worden. Om klokslag 20:30uur wordt begonnen met de kleinste dansmariekes. Na deze verpletterende uitvoering van “Barbie Girl” was de trend gezet voor een spectaculaire avond. Met acts van onder meer Geert den Brok en Erik Tiellemans, Raad van 11, KPJ, Frank den Brok en Lars Tiellemans en vele andere was het een succesvolle avond. In de verschillende acts werden prominenten en minder prominenten van Haren  op de hak genomen. Zelfs Madonna kwam naar Haren om haar meest recente cd over Prins Mari d’n urste te promoten. Eventuele verkooppunten voor de cd zijn helaas niet kenbaar gemaakt. Al met al was het een vermakelijke avond en een goede start voor de komende carnaval.

 

 

In Memoriam

In de leeftijd van 85 jaar is ons op 6 januari 2015 ontvallen mevrouw Jo van der Wielen (1930-2015). Jo was gehuwd met Thé Ceelen.

in memoriam

 

 

 

 

 

Veranderingen in de afvalinzameling Gemeente Oss

Vanaf 1 januari 2015 gaat er veel veranderen wat betreft afvalinzameling in de gemeente Oss. Om goed voorbereid het nieuwe jaar in te gaan, alle veranderingen op een rijtje.  

Andere ophaaldagen

Vanaf 1 januari 2015 haalt de gemeente restafval een keer per drie weken op. Dit doen ze om een betere afvalscheiding te bevorderen. Momenteel is maar 31,6% van de inhoud van de restafval container daadwerkelijk restafval. Door restafval goed te scheiden, beperken huishoudens de hoeveelheid. Om dit op te vangen gaan we het plastic afval vaker ophalen. Dit zal nu een keer per drie weken gaan gebeuren. Ook plaatsen we meer ondergrondse containers voor glas en textiel.  
 

Glas scheiden eenvoudiger

Glasafval mag voortaan met restjes en met deksels in de glasbak. Dat maakt het voor huishoudens eenvoudiger om het glasafval te scheiden. Zo gaat er minder glasafval in de grijze container, waar het niet hoort. Gescheiden inzameling maakt hergebruik en recycling van de grondstoffen mogelijk.
 
  

Uitbreidingophaalgebied
Per 1 januari 2015 zal de gemeente Oss de afval inzameling voor de gemeente Landerd gaan verzorgen. Er was al een samenwerking die bestond uit het gebruik van de milieustraat in Oss en de inzameling en afzet van oud papier en karton. Vanaf 1 januari 2015 zal de gemeente Oss ook de inzameling van het huishoudelijk restafval, het groente-, fruit- en tuinafval en het plastic verpakkingsafval in de gemeente Landerd gaan verzorgen. De afvalverwerkingstarieven dalen in 2017 voor de gemeente Oss. Door de samenwerking kan de gemeente Landerd ook gebruik maken van deze gunstige tarieven.


Een geheel nieuw jaar '2015'

Een geheel nieuw jaar is aangebroken. Oudjaarsnacht is met veel vuurwerkplezier goed verlopen. Namens Erfgoedlokaal Haren ons dorp wensen wij eenieder een gezond en voorspoedig nieuwjaar.

 

 

2014

 

 

In Memoriam

In de leeftijd van 24 jaar is ons op 30 december ontvallen Tessa van Zanten (1990-2014).

 

in memoriam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Erfgoedlokaal Haren ons dorp' opent nieuwe tentoonstelling

 

Op zondag 7 december opent het Erfgoedlokaal officieel haar 14e tentoonstelling met het thema 'Mijn Vader en ik' . Liefst 75 bezoekers hebben deze zondagmiddag ons Erfgoedlokaal aangedaan. Dit toch ondanks het Sinterklaasweekend. Voor twaalf uur hadden we al een kleine veertig bezoekers binnen gehad, absoluut een succesvolle dag te noemen volgens voorziter Sjaak Arts.  Het was er een gezellige drukte aan onze ontvangsttafel. Sommigen hadden er moeite mee om op tijd naar het middageten te gaan. Er valt altijd wel iets te bespreken onderling en soms kan je ook genieten van de beelden van de historie van de DAF documentaire die getoond word. Dit succes is mogelijk te wijten aan de aandacht die zowel DTV als omroep Brabant ons hebben gegeven op radio en TV. Ook de regionale pers heeft uitvoerig stilgestaan bij de aankondiging van deze nieuwe tentoonstelling. Via deze weg willen wij de lokale- en regionale media danken voor de door hen geschonken aandacht!

 

 

 

 

ELH bezoek dec. 2014

 

School in Haren mag blijven

 

Het Brabants Dagblad van 27 november brengt het nieuws dat de basisschool van Haren de komende jaren open blijft, samen met Macharen en Deursen. De ouders uit de kernen wilde hun school graag open houden want een school vormt samen met de kerk de kern van een dorp. Dit is belangrijk voor de leefbaarheid en zeker voor het verenigingsleven.
De Dorpsraad Megen, Haren en Macharen en de Kernraad Haren hebben zich voor dit behoud hard gemaakt en het is hen gelukt!

 

 

 

 

Einde Pastorale eenheid Berghem 
De parochianen van de Sint Lambertus parochie te Haren krijgen op 2 november uit naam van de beheer commissie van de Sint Lambertusparochie een schrijven in de bus waarin aangekondigd het einde van de Pastorale eenheid Berghem waarvan Haren onderdeel uitmaakt.

Bekend is dat het Bisdom van 's-Hertogenbosch streeft naar samenvoeging van Parochies om krachten te bundelen en beter voorbereid te zijn op de toekomst.Voor de parochie Haren is deze bundeling van krachten niet nieuw. Nadat eind jaren negentig de vorming van Pastorale Eenheden werd gepropageerd, nam pastoor van Genugten uit Berghem het initiatief om samen met het "Parochieverband Megen-Haren-Macharen" tot een grotere eenheid te komen. Door zijn ziekte heeft hij de voltooiing van het proces over moeten laten aan pastor E. van Liemt ofm. Uiteindelijk vormden de vier parochies per 1-7-2004 de "Pastorale Eenheid Berghem". 

Per 1 januari 2015 zal deze Pastorale Eenheid ophouden te bestaan en zullen de parochies opgaan in een nog grotere eenheid na bundeling met de parochie H. Wiliibrordus in Oss. In de loop van 2015 zal dan verder gewerkt worden aan een nog grotere fusie met het H. Hart in Oss, Oijen, Lith en Maren-Kessel. De nieuwe parochie zal de naam H. Willibrordus dragen en geleid worden door pastoor C. Mennen. Van het pastorale team zullen vanaf 1 januari 2015 deel gaan uitmaken diaken Veldman, part-time diaken, diaken Renders, stagiair van het St-Janscentrum die eind mei priester gewijd zal worden, en kapelaan Beekman die vooral blijft werken in Berghem, Megen, Macharen en Haren.

De parochie heet H. Willibrordus maar de afzonderlijke kerken blijven uiteraard hun naam behouden. We zullen dus voortaan spreken van de Willibrordusparochie locatie Haren en de kerk van de H. Lambertus te Haren.Ook in deze nieuwe parochiesamenstelling hoopt de beheer commissie  van de St. Lambertuskerk voor haar parochianen dezelfde kerk als voorheen te zijn. Op die manier hoeft er niet veel te veranderen. Dat laatste zal vooral van de parochianen afhangen: van de blijvende financiële steun, maar meer nog van het kerkbezoek. Bovendien wordt de plaatselijke gemeenschap levend door de vrijwilligers die zich voor de kerk en de gemeenschap ter plaatse inzetten. Ook de huidige beheer commissie van onze parochie zal zich blijven inzetten voor onze locatie in Haren met onze Sint Lambertuskerk en bij hen kan men met vragen terecht.

In de zaterdagavondviering (19.00 uur) van 13 december a.s. zal men in onze St. Lambertuskerk stil staan bij de overgang van de Sint-Lambertusparochie van Haren naar de H. Wiillibrordusparochie. Eenieder is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.Tenslotte bestaat de vurige wens dat iedereen zijn steentje zal blijven bijdragen en dat we zo een levende geloofsgemeenschap in Haren kunnen blijven behouden!

 

Oud papier ophalen voor een goed doel
Hard werken voor een goed doel, ja dat is wat deze vrijwilligers doen. Oud papier ophalen voor de bejaarden van Haren zodat zij eens iets extra's hebben.Toen wij met de camera door Haren trokken kwamen wij deze groep van 'vijf' tegen die nog steeds na jarenlange vrijwillige inzet hun steentje bijdragen aan het ondersteunen van een goed doel wat ten goede komt aan de levensvatbaarheid van het dorp Haren.

Van links naar rechts zien we Willem Janssen, Rob Hoefnagels, Ben Tiellemans, Jos Tiellemans en Ronny den Brok.  De oudgedienden Ben, Jos en Ronny halen respectievelijk 34,5 jaar, 31 jaar en 26 jaar het oud papier op. Deze drie heren hebben het voornemen om eind 2014 met deze vrijwilligersactiviteit te stoppen en het stokje door te geven aan de jongere generatie. Willem en Rob gaan met een paar nieuwe vrijwilligers verder de toekomst in.

Heren, namens de Harense inwoners en zeker de bejaarden, bedankt!

 Oud papier ophalen web klein

                                            Copyright foto: Erfgoedlokaal Haren / fotoarchief - J. Arts

Ondanks de regen en het zware gewicht van nat 'oud papier' bleven deze vrijwilligers met een lach op hun gezicht doorgaan. Er was even een moment om voor de camera te poseren. Opschieten, want we moeten snel weer verder! 

 

 

In Memoriam

 

In de leeftijd van 78 jaar is ons op 18 juli 2014 ontvallen de heer Gerard Smits. Gerard heeft als amateur archeoloog Erfgoedlokaal Haren ons Dorp jarenlang gesteund met archeologisch onderzoek. In de tentoonstellingen in het Erfgoedlokaal van Haren waren vaak vondsten van Gerard tentoongesteld.

Hij heeft regionaal een groot aantal belangrijke archeologische vondsten op zijn naam staan, waaronder ook vondsten die een waardevol inzicht hebben gegeven over het ontstaan van het dorp Haren. Daarnaast heeft Gerard een belangrijke bijdrage mogen leveren bij het identificeren van diverse gecraste vliegtuigen in de regio van Oss.

 

Gerard was een markante persoonlijkheid die zijn eigen visie had op het bedrijven van amateurarcheologie. Hij had zijn eigen manier van werken, altijd tijd voor een praatje en een goed advies. 

 

 

in memoriam

G. Smits web klein

 

 

De Osse amateur-archeoloog Gerard Smits bij zijn verzameling in de kelder. Foto Chris van Cromvoirt

Bron: Brabants Dagblad / 19 maart 2008
Lees het artikel over G. Smits:  http://www.bd.nl/regio/regio-oss-en-uden/geert-struint-al-35-jaar-door-de-polder-1.985401

 

In Memoriam

In de leeftijd van 89 jaar is ons op 15 juli 2014 ontvallen de heer Thé Hoefnagels (1925-2014). In Haren beter bekend als Thé van Cisse. Thé is in Haren geboren en getogen. Overleden te Oss. Thé was gehuwd met Truus van Mil.

 

in memoriam

 

 

 

 

Buurtvereniging "D'n Uilenhoek" viert 25- jarig jubileum

 Buurt 1

                         Copyright foto: Erfgoedlokaal Haren/ Fotoarchief J. Arts - bestuursleden en leden van de buurtvereniging onder de ereboog

In het weekend van zaterdag 6 juli en zondag 7 juli heeft buurtvereniging "D'n Uilenhoek" haar 25 jarig jubileum mogen vieren. De zaterdag is begonnen met een barbecue en gezellig samen genieten van  de voetbalwedstrijd Nederland - Costa Rica. Dat Nederland deze wedstrijd mocht winnen gaf een extra gezellige sfeer op de avond. De zondag stond in het teken van een gezamelijk ontbijt met in de middag een fietstocht voor alle leden. In de namiddag mocht het geheel afgesloten worden met een gezellig samenzijn en een afsluitende barbecue. De regen op het einde van de middag kon de pret niet meer bederven.

Zeskamp in Haren

Haren – Zaterdag 28 juni / Zondag 29 juni - Pub ’07 organiseert voor de vierde keer een zeskamp in Haren. Elf teams uit de regio, waaronder Megen, Macharen, Haren en Berghem nemen het tegen elkaar op in tien speltakken.
Zoals in andere jaren heeft ook dit jaar weer de Harense vereniging, ‘Pub '07’,  de organisatie in handen gehad.

Dankzij de ‘Rabo Clubkascampagne 2013’ kon men voor het eerst gebruik maken van een extra luxe, een ‘warme douche’. Een welkome aanvulling op dit evenement. Het programma van zaterdag zal afgesloten worden met een gezellige feestavond in de tent aan Den Heymit. Op zaterdag draait een volwassenprogramma en op zondag is het programma voor de kinderen. Beide dagen zijn deels getroffen door fikse regenbuien.

 

  Pub 07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: via faceboek verkregen, eigenaar niet bekend. Speelveld zeskamp gezien vanaf grote waterglijbaan

In Memoriam

In de leeftijd van 58 jaar is ons op 19 juni 2014 ontvallen de heer Sjaak van Breda (1956-2014). Sjaak, in Haren beter bekend als Sjaak van Toon van Roeleven (vaders naam) is in Haren geboren en getogen. Overleden te Lith.

in memoriam

   

In Memoriam

In de leeftijd van 73 jaar is ons op 18 juni 2014 ontvallen de heer Toon de Veer (1941-2014), echtgenoot van Joke de Veer Kling.

in memoriam

 

Nieuwe woonwijk in Haren
In Haren is op 23 mei om 15:00 uur een eerste begin gemaakt met de bouwlocatie ‘’t Paradijs’, gelegen tussen de Groenstraat – Peperstraat en de Luunstraat. Wethouder Reina de Bruijn van de Gemeente Oss heeft het startschot gegeven voor de bouwwerkzaamheden. De inwoners van Haren zijn door de dorpsraad Megen, Haren en Macharen middels een oproepfolder huis aan huis uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Op de bouwlocatie verschijnt een eerste straatnaambordje.
Op maandag 26 mei zullen de echte bouwactiviteiten van start gaan. Momenteel is een deel van de infrastructuur al uitgegraven.

paradijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright foto: Erfgoedlokaal Haren/ J. Arts - zicht op bouwlokatie 't'Paradijs'

Carnaval in het Maasland begint in Haren
In Haren is op zaterdag 1 maart om 13:11 uur het jaarlijkse Carnavalsfeest losgebarsten met een grootse optocht. Het was opstellen vanaf 12.00 uur op de Harensedijk /einde Lietingstraat nabij voetbalveld SBV. Traditiegetrouw trok de Harense optocht, als eerste in de regio, door het "Knorrenrijk". Het was een bonte stoet van grote wagens en loopgroepen. Doordat ook buitendorpse carnavalsverenigingen deelnamen aan deze optocht was de stoet groter dan ooit. Bijzonder dit jaar was wel dat er weinig loopgroepen meededen. Haren kende dit jaar een uitzonderlijk grote wagen die was gemaakt door twee carnavalsverenigingen. Door samen te werken hadden zij een wagen van enkele tientallen meters lang. De wagen "Groeten uit de Rimboe" was gemaakt door de verenigingen "Nie te Houwe" en "Ut Kunt Goêt". Het was dan ook niet verwonderlijk dat zij de éérste prijs in de wacht wisten te slepen.

Carnaval 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright foto: Erfgoedlokaal Haren/ J. Arts - Harense optocht in pracht en praal
 

Oud Harenaar zoekt filmmateriaal
Oud Harenaar, Dorien Bosch, dochter van Antoon Bosch en Lies Theunisse, is op zoek naar filmmateriaal (tussen 1963 en 1970) van haar vader Antoon Bosch. Hij was bekend in Haren en Macharen. In Haren was hij Keeper van het eerste elftal van SBV en juniorenleider. In het seizoen van 1966 -1967 speelde hij in het team samen met Gerrit van Leur, Jan van Breda, Piet Peters, Willie van de Camp, Ben van Dorst, José Andres, Jan Heyl, Gradje Bergers, Arsenio del Canto, José Vidiella Garcia en Ruud Megens. Harry Elemans was de leider.In 1964 verdedigde hij het doel van het regioteam in de wedstrijd tegen de stad Oss t.b.v. het Rode Kruis.In Macharen heeft hij de carnavalsclub "de Kiepenrijers" mee opgericht samen met o.a. Jo Theunisse en Jan Loderus. Ook heeft hij daar een jaar de functie van Prins Carnaval vervuld.Helaas is hij op 5 maart 1970 op 34-jarige leeftijd overleden door een auto-ongeluk.
In 1971, 1972 en 1973 is het "Antoon Bosch toernooi" georganiseerd, elke keer gewonnen door SBV. Hierdoor bleef de wisselbeker definitief in Haren. De uitreiking van de wisselbeker geschiede door Mw. Lies Bosch zelf en dochter Dorien.

Komt dit verhaal u bekend voor en heeft u nog herinneringen aan Antoon Bosch in de vorm van filmmateriaal dan kunt u contact opnemen met Dorien Bosch;
E- mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met het Erfgoedlokaal T: 0412 - 462592 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Vrijwilliger van het jaar - Haren
Op 1 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Ondernemersvereniging Megen, Haren en Macharen werd de vrijwilliger van het jaar gekozen uit de voornoemde kernen. Het werd een drukbezochte receptie in de Acropolis te Megen. Haren was goed vertegenwoordigd. Henk Tiellemans was voor Haren voorgedragen als vrijwilliger van het jaar. Henk is zeer actief in het Harense verenigingsleven, zoals d’n Haorense Trog, P.J.O.S., Raad van Elf, Koninginnendag/Koningsdag en is tevens lid van de kernraad. Henk werd in Megen gehuldigd, onder luid applaus, als vrijwilliger van het jaar in Haren. 

Nieuwjaarsnacht
Het nieuwe jaar 2014 begint in Nederland met een rumoerige oudjaarsnacht. Tijdens de jaarwisseling is er veel geweld tegen hulpdiensten en er zijn ook meer slachtoffers met vuurwerkverwondingen. Gelukkig verloop oudjaarsnacht in Haren zonder incidenten. Opvallend is wel dat er veel én mooi siervuurwerk te zien was.

 

 

 

 

 

 

 

Pub 07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright (c) - Erfgoedlokaal Haren Ons Dorp 2012 / Disclaimer