Haren, een dorp in historisch perspectief

©
j.Arts - Erfgoedlokaal Haren ons dorp

Haren, een rustiek dorpje gelegen ten noordoosten van de stad Oss in de directe nabijheid van de noordelijke grens (de Maas) van Noord Brabant.

Een rijtje boerderijen - BHIC

Al duizenden jaren wonen er mensen in deze streek, beter bekend als het Maasland. De streek waarin wij nu en onze voorouders toen woonden, is ontstaan door noeste arbeid. Generaties lang is men hier geboren en opgegroeid en zijn er gezinnen gesticht. Men is er overleden en begraven. Al eeuwenlang gaat het zo. De mens en het Maasland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Maaslanders zijn van nature op elkaar aangewezen, ongeacht in welke plaats ze wonen. Dat was zo in de prehistorie, toen we hier leefden van de vruchtbare, natte kleigronden en woonden op de hoge en droge plekken.De Maaslanders hebben veel strijd gekend, zoals toen het frontgebied was in de middeleeuwse strijd tussen de Brabantse en Gelderse hertogen. Ook heeft het wassende water van de Beerse Overlaat en de strijd van de Tweede Wereldoorlog de streek niet ongemoeid gelaten. Zo is door de eeuwen heen vanuit een nederzetting een 'Es-dorp' ontstaan met hoge en lage gedeelten die ons beschermde tegen onheil

Haren vormde tot 1992 samen met Macharen en Megen de gemeente Megen. Na de gemeentelijke herindeling werd de gemeente Megen ingelijfd door de gemeente Oss, een veelzijdige regio, met de rivier de Maas als prachtige levensader.

Zo maakt het dorp Haren onderdeel uit van de gemeente Oss, een dorp met een eigen identiteit met een rijk en roerig agrarisch verleden.

 

 

 

 

 

 

 

Copyright (c) - Erfgoedlokaal Haren Ons Dorp 2012 / Disclaimer