Huidige tentoonstelling

Gemaakt op vrijdag 05 december 2014 Laatst bijgewerkt op vrijdag 07 april 2023 Geschreven door Administrator

 

 

 

 

 

‘Levend Erfgoed’

 

Erfgoedlokaal Haren ons dorp presenteerde op zondag 7 mei 2023 de tentoonstelling: ‘Levend Erfgoed'.

 

Deze tentoonstelling is verder te bezoeken op de zondagen 4 juni, 2 juli, 6 augustus, 3 september en 1 oktober a.s.

 

'Levend erfgoed' zijn de gebruiken en gewoonten, de tradities, die van generatie op generatie worden doorgegeven, maar die vandaag de dag nog in praktijk gebracht worden.

Het zijn hedendaagse levende tradities. Het gebruik bijvoorbeeld om op een beschuit met muisjes te trakteren als er een kindje geboren is, een typische Nederlandse traditie. Of een kaarsje aansteken bij Moeder Maria als je iemand in gedachten steun wilt bieden. Het zijn hedendaagse gebruiken, gedragen door mensen van nu, maar met een historische wortel. Zonder mensen geen levend erfgoed. 

Elk gebouw was ooit in gebruik, als woonhuis, kerk, klooster, boerderij, fabriek. Ooit woonden en/of werkten er mensen. Ze trouwden, kregen kinderen en stierven. Ze werkten en gingen naar de kerk of kroeg. Elk gebouw heeft een menselijk verhaal. Dat verhaal wil het Erfgoedlokaal vertellen en laten herleven. De geschiedenis van het dagelijks leven dus.

Ook ambachten willen we centraal stellen en hoe die ambachten terug te koppelen of te vinden zijn in monumenten. Een klompenmakerij, smederij of een zadelmakerij bijvoorbeeld. Maar ook de ambachten die nodig zijn om een gebouw te bouwen, zoals een steenhouwer, rietdekker, houtsnijwerker, glazenier, of om een interieur in te richten, te denken aan een stoelenmatter, meubelmaker, behangontwerper, klokkenmaker en borduurster. 

Hoe onze tentoonstelling eruit gaat zien houden we nog even voor ons maar het zal straks zeker weer een ervaring zijn om ons Erfgoedlokaal te bezoeken in 'Levend Erfgoed'.

 

 

 

Tref het in Oss | Tref het in Oss

 

 

 

Copyright (c) - Erfgoedlokaal Haren Ons Dorp 2012 / Disclaimer